Frie fagskoler
0   1

Frie fagskoler: Regeringens millionløfte er ren spin

De frie fagskolers overlevelse har været i fare efter massive besparelser på dette års finanslov. De havde håbet på lettelser i det nye finanslovsforslag. Regeringen lover dem da også ekstra 7,1 mio, men det er rent spin, lyder det fra skolernes forening.

Sidste års finanslov bød på en 20 procents besparelse for de frie fagskoler, som er en ny erhvervsrettet kostskoleform, som skulle ruste og motivere flere unge til at gennemføre en erhvervsuddannelse.

Skolerne har gennem året brugt meget energi på at få politikerne til at forstå, at besparelserne blev gennemført på et helt forkert grundlag, og de havde håbet, at regeringen nu ville fjerne de voldsomme besparelser.

Artiklen fortsætter under banneret

Med dette års finanslovsforslag, som kom i tirsdags, kunne regeringen da også gavmildt give skoleformen en forhøjelse af driftstilskuddet på 7,1 millioner kroner årligt i 2017 og frem.

Men det får ikke skolernes sekretariatsleder Christian Legarth til at juble - langt fra.

"Fakta er, at de fastholder de hårde besparelser på de frie fagskoler foruden en yderligere to procents takstreduktioner. Når regeringen melder ud, at de har givet os ekstra penge, så er det et røgslør over, at de fastholde de helt urimelige besparelser".

De 7,1 millioner er da ifølge ministeriet heller ikke nye penge. Det er en gammel besparelse, som har været annulleret i en årrække, og som regeringen nu også annullerer for 2017.

Besparelser på et forkert grundlag

De frie fagskolers forening er meget uforstående over for, at regeringen kan fastholde de tidligere udmeldte besparelser. Undervisningsminister Ellen Trane Nørbys argument over for socialdemokraten Mattias Tesfaye, som gentagne gange har stillet spørgsmål til skolernes økonomi, var nemlig, at besparelsen på 10 millioner afspejlede, at skolerne havde et overskud på 10 millioner. Men da første år med den nye skoleform blev gjort op, viste det sig, at skolerne kun havde et overskud på 1 million.

"De har altså pålagt os en besparelse, der er 10 gange større, end det den burde være i forhold til ministerens egen argumentation. Havde hun gjort det fornuftige og ventet, til skoleformen havde kørt det første år, så man kunne se, hvordan det forløb, så ville besparelsespotentialet jo kun have været på en million", siger Christian Legarth.

Frie fagskoler

De frie fagskoler er en skoleform, der blev oprettet af et enigt folketing med start januar 2015 for at hjælpe unge videre i ungdomsuddannelser. Det er kostskoler, som giver de unge et fundament af almen dannelse, livsoplysning og demokratisk dannelse. En tredjedel af undervisningen er praktisk-faglig. Det er fag som mad, design, krop, pædagogik, håndværk og forbrugerøkonomi. Så matematik og dansk indgår i de praktiske fag. De 15 skoler, som går under betegnelsen frie fagskoler, tilbyder tre forskellige forløb:

- Parat til Erhvervsuddannelse, som er et et tilbud til unge, der gerne vil ind i et bestemt erhverv, men har behov for at prøve kræfter med området - enten i form af et målrettet kursus eller i forbindelse med en 10. klasse.

- 10. klasse for praktisk interesserede, som særligt skal tiltrække skoletrætte elever, der trænger til en faglig opgradering og afklaring af uddannelsesvalg. 

- Uddannelsesforløb for unge med særlige behov, som giver boundervisning til unge med særlige behov

Mere om Frie Fagskoler

Han er også oprørt over, at regeringen på finanslovsforslaget har pålagt dem en yderligere besparelse på to procent. Så ligesom alle andre skoleformer, skal de spare to procent mere hvert år frem til og med 2020.

Husk, at hvis du vil følge med i, hvad folkeskolen.dk skriver om de frie fagskoler, kan du klikke af nedenfor, så du får nyheder om frie fagskoler i dit personlige nyhedsbrev. 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ