Natur/teknologi
0   291

Naturen kan hjælpe
 med at skabe gode 
relationer

Kolding Kommune har en naturvejleder ansat til at arbejde med elever med særlige behov, tosprogede elever og ensomme unge.

Drengen husker med kroppen. Med et stort smil vrider han sin krop, vrikker og holder armene tæt ned langs siden. Jo, han husker, da han var regnorm i en lyserød lagenpose, nu da naturvejleder Hanne Sofie Schmidt spørger. Det var sjovt, kan man se.

Nu står han sammen med sin mor og naturvejlederen uden for Bramdrup Skole og har lige fundet en regnorm under en sten. Mads og hans mor, Marie, er sammen med resten af eleverne i specialcentret, forældre, lærere og pædagoger ude at lede efter smådyr på skolens grund. I plasticbakken har de allerede flere bænkebidere, regnorme og snegle.

»Se denne mærkelige snegl. Den har i hvert fald ingen ben, vel? Og den ligner en snegl«, siger Mads og triller det lille aflange sneglehus lidt rundt i bakken.

Kolding Kommune satser på viden om naturen. Fem naturvejledere er ansat, og den ene er Hanne Sofie Schmidt, der siden 2013 har været naturvejleder for elever med særlige behov. Målgruppen er netop blevet udvidet med tosprogede børn og ensomme unge. I håbet om at åbne for noget hos børnene og skabe relationer ved hjælp af naturen.

Artiklen fortsætter under banneret

God plads i naturen

Hanne Sofie Schmidt er uddannet lærer og naturvejleder, og så har hun været spejder hele livet.

»Her i dag, hvor vi tæller smådyr, undersøger biodiversiteten på skolens grund og ser på planter, har mange spurgt til fagligheden. Og det er vigtigt med målene og teorierne, men for mig handler det også meget om nysgerrigheden og at give børnene oplevelser i naturen med hinanden og med deres forældre«, forklarer hun.

»Naturvejledning er meget mere end natur. Vi bruger naturen som ramme for børnenes udvikling - og der er god plads til dem i naturen. Samtidig kan vi få alle fag med i udeundervisningen. Naturen kan simpelt hen så meget«.

Hun kender eleverne og har været sammen med dem flere gange, ligesom hun holder kurser for lærerne. Denne dag, hvor de arbejder med naturtjek på alle Koldings specialskoler, når hun rundt til flere af skolerne og hilser på elever, lærere og forældre. Desuden har alle skolerne besøg af lærerstuderende, der sammen med skolens naturfagslærere er i gang med at bestemme planter og smådyr, når eleverne kommer med deres bakker med fangsten. På flere af skolerne har hun været ude for at hjælpe med at sætte kartoffelfælder op, så eleverne var sikre på god fangst i dag.

»Her på Bramdrup Skole har jeg også været med mine lyserøde og hvide lagenposer. Eleverne har prøvet at være regnorme og nedbryde et gammelt æble. Det er sjovt - alle drengene valgte de lyserøde lagenposer, fordi det jo mest er den farve, som regnorme har. Det havde jeg ikke ventet, jeg tænkte, at jeg hellere måtte have lagenposer i en mere neutral farve også«, fortæller Hanne Sofie Schmidt.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Naturfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for naturfagene, dvs. natur/teknologi, biologi, geografi og fysik/kemi. I samarbejde med Danmarks fysik- og kemilærerforening, Biologforbundet og Geografforbundet.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.606 andre er allerede tilmeldt

Specialpædagogiknetværket er for alle, der interesserer sig for eller arbejder med undervisning af børn og voksne med særlige behov. I samarbejde med Tidsskriftet specialpædagogik

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.462 andre er allerede tilmeldt