Lærerpuljen er et akuttiltag, for at børnene skal få undervisning så hurtigt som muligt, siger den norske undervisningsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Norge: Lærere opfordres til at melde sig til akut asylhjælp

Ligesom i Danmark har mange norske kommuner svært ved at følge med og give alle børn og unge, der søger asyl, den skoleundervisning, de har krav på. Den norske undervisningsminister Torbjørn Røe Isaksen (Høyre) har derfor oprettet en pulje, hvor lærere kan melde sig, hvis de har mulighed for at undervise i en periode.

Publiceret Senest opdateret

asylbørn i norge og danmark

I Danmark forventes 17.000 nye flygtninge at ankomme i år ifølgeet internt KL-notat, som offentligøres i Politiken i dag. I 2016 ogfrem bliver der brug for 300 ekstra modtageklasser.

Norge modtog sidste år 31.145 asylsøgere - det største antalnogensinde. Alle børn og unge mellem 6 og 16 år har retog pligt til grunnskoleuddannelse i Norge. 7.400 af de nyankomne eri skolealdereren. I år forventes omkring 60.000 nyeasylsøgere. 

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Der er kommet mange børn til Norge i løbet af kort tid, og det har derfor været vanskeligt at give alle den undervisning, de har behov for. Lærerpuljen er et akuttiltag for, at børnene skal få undervisning så hurtigt som muligt", siger kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen i en pressemeddelelse. "Mange steder er der problemer med at skaffe nok lærere med rigtig kompetence, specielt når det gælder sprog. Vi mangler derfor lærere og andre, som kan bidrage til undervisning af børn og unge asylsøgere".

DLF vil hjælpe flygtningebørn til en god hverdag

Han opfordrer ikke mindst pensionerede lærere til at melde sig til puljen. Det foregår ved, at man udfylder et skema, hvor man angiver sin uddannelsesbaggrund, undervisningserfaring, hvilke sprog man kan, hvor meget man kan arbejde, og hvor i landet. Det hele havner i en database, som kommunerne har adgang til at søge i. Jobbet aflønnes af den lokale kommune.

Den norske lærerforening Utdanningsforbundet bakker op om initiativet:

"Jeg håber, alle med læreruddannelse, som har ledig kapacitet, vil melde sig til lærerpuljen og på den måde bidrage til at øge asylbørnenes mulighed for at lykkes i samfundet", siger formand Steffen Handal til utdanningsforbundet.no.

Opdateret kl.19:25: I løbet af fire dage har omkring 800 lærere allererede meldt sig til den norske lærerpulje.

"Det viser, at norske lærere er samfundsengagerede og ønsker at gøre en indsats for nogen af de vanskeligst stilllede børn i Norge. Jeg er stolt af at repræentere lærerprofesionen", lyder det fra Steffen Handal.

Læs mere

Lærerpool for flyktninger