Adfærdsvanskelige elever nyder godt af golf

Det kan være svært at undervise urolige og adfærdsvanskelige børn i, hvordan de bør opføre sig over for de andre elever i klassen. Men AKT-lærer Jan Andersen fra Skagen har succes med at tage eleverne med på golfbanen, hvor de er søde og høflige.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Børnene er vant til at få 'tæsk' af lærere, forældre og idrætsledere, så de ved ikke, at sport kan være noget for dem. Men efter to-tre gange med golf oplever de, at de får ros for et godt slag, og snart mærker de, at det er rart at rose hinanden", siger Jan Andersen, der er AKT-lærer (adfærd, kontakt og trivsel) på Hedeboskolen i Skagen.

Jan Andersen begyndte at bruge golf i sin undervisning af AKT-elever for en halv snes år siden, fordi han underviste i lokaler tæt på en golfbane.

"I fodbold og håndbold scorer den enkelte spiller sjældent. I golf er det en succes at ramme bolden rigtigt, så her går der ikke mange minutter imellem succesoplevelserne", fortæller han.

Det kræver koncentration at få bolden i hul

Eleverne kan spille i fire-fem timer, uden at Jan Andersen behøver sige 'lad være' en eneste gang.

"De kan mærke, at nok er der mange mennesker på golfbanen, men der er ingen larm, og på greenen skal man koncentrere sig for at få bolden i hul. Det lykkes ikke, hvis man hele tiden snakker og generer hinanden", siger Jan Andersen.

Stemningen på golfbanen gør, at han kan tale med eleverne om almindelige samværsregler.

"En af drengene spurgte på et tidspunkt, hvorfor der er så mange søde mennesker på en golfbane. Det gav et godt udgangspunkt for en snak om, hvordan man bør opføre sig, når man er sammen med andre. Målet er jo at sluse så mange af eleverne som muligt tilbage til den almindelige skole", siger Jan Andersen.

Flere af de AKT-elever, han har introduceret til golf gennem årerne, spiller fortsat.