Så let slipper de ikke for os, siger Alex Ahrendtsen og vil ikke forlade folkeskoleforliget, selvom han mener, at regeringen bryder det med loven om internationale grundskoler.

DF fortsætter kampen mod forligsbrud

Dansk Folkepartis Alex Ahrendtsen holder fast i, at loven om internationale kommunale grundskoler, som ventes vedtaget i morgen, er et brud på folkeskoleforliget. Og han frygter, at modellen vil danne præcedens for flere forligsbrud i fremtiden.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Siden regeringen i slutningen af januar 2015 fremsatte et lovforslag, der skal gøre det muligt for kommunerne at oprette internationale grundskoler, har Dansk Folkeparti bekæmpet det med næb og kløer. Det lykkedes Dansk Folkeparti at få fjernet internationale grundskoler fra det folkeskoleforlig, der blev indgået i foråret 2013.

Dansk Folkeparti mener - som det eneste parti i folkeskoleforligskredsen - også der er tale om et forligsbrud, når regeringen i stedet har fremsat et selvstændigt lovforslag om kommunale internationale skoler. Derfor har partiets undervisningsordfører Alex Ahrendtsen bedt undervisningsminister Christine Antorini om at svare på, hvad konsekvenserne ved et opsagt forlig vil være.

DF: Regeringen spiller hasard med folkeskolen 

Men undervisningsministeren holder fast i, at der ikke er tale om forligsbrud. Hun har i et tidligere svar til Alex Ahrendtsen redegjort for, hvorfor hun ikke mener, at forliget bliver ophævet ved en lov om internationale grundskoler:

"Bestemmelserne om kommunale internationale grundskoler bliver reguleret gennem en ny hovedlov og ikke gennem folkeskoleloven. Da der således ikke er tale om indholdsmæssige ændringer af folkeskoleloven, vil initiativet ikke være omfattet af den aftale, som partierne bag folkeskoleloven har indgået", lød forklaringen til Børne- og undervisningsudvalget tilbage i marts.

Sådan ser de dog ikke på det i Dansk Folkeparti, der stædigt holder fast.

"Når folkeskoleloven bliver ændret, så skal man selvfølgelig inddrage forligskredsen. Praksis på Christiansborg er jo, at hvis en af forligsparterne fremsætter et beslutnings- eller lovforslag på områder, der er forligsbelagt, så kan det jo opfattes, som at parten er trådt ud af forliget - eller at forliget er brudt", siger Alex Ahrendtsen.

Lov er en kattelem Uenigheden får dog ikke umiddelbart nogle konsekvenser - Dansk Folkeparti har i hvert fald ikke tænkt sig at træde ud af forliget.

"Så let slipper de ikke for os. Men jeg synes ikke, at regeringen tænker sig om, for en ny regering vil kunne bruge denne her lov som en løftestang til at foretage ændringer uden om forligskredsen. Det bedste for folkeskolen er jo, at vi har et forlig, der varer ved - og det er derfor, at det er så ærgerligt, at de har lavet en kattelem, andre kan benytte sig af", siger undervisningsordføreren.

Ifølge Alex Ahrendtsen vil Dansk Folkeparti forsat gøre alt, de kan, for at forhindre, at danske skattekroner bruges på internationale folkeskoler - men erkender også, at det nok bliver svært at ændre, hvis - eller rettere når - loven bliver vedtaget i morgen.

"En blå regering vil jo ikke af med dem. Men vi giver ikke op endnu!", siger Alex Ahrendtsen.