Historie
2   751

Forsøg med tværfaglig afgangsprøve vækker skepsis

De faglige foreninger frygter for udvanding af fagene når der i skoleårene 2015/2016 og 2016/2017 gennemføres et forsøg med fælles afgangsprøve i historie, samfundsfag og kristendomskundskab.

Forsøget forventes at omfatte cirka 100 skoler, hvoraf halvdelen af skolerne laver forsøg med fagkombinationen historie, samfundsfag og kristendomskundskab, og den anden halvdel laver forsøg med fagkombinationen historie og samfundsfag. Forsøget vil gælde for 9. klasse og formålet er blandt andet at vurdere, om en fremtidig styrkelse af det tværfaglige aspekt i folkeskolens 9.-klasseprøver er
hensigtsmæssigt.

Falihos: Svært at se meningen

"Undervisningen i folkeskolen er fagopdelt, så der er det svært at se meningen med de tværfaglige prøver - det er altid problematisk at afvikle en prøve, der ikke modsvarer den forudgående undervisning. Uanset hvordan man vender og drejer det, så bliver det også en praktisk udfordring, at lærere ikke nødvendigvis har den samme klasse i alle tre fag. Det åbner en række spørgsmål, for eksempel hvem der skal vejlede og føre eleverne til prøven?" siger Falihos' formand Dennis Hornhave Jacobsen.

Men skepsissen er ikke kun af praktisk art: "Hvordan sikrer man sig, at fagenes individuelle DNA bliver tilgodeset? Der er sammenfald mellem enkelte målpar i for eksempel historie og samfundsfag, og nogen understøtter hinanden, men hvor der ikke er sammenfald, risikerer man, at koblingen bliver søgt og tværfagligheden mister fagligheden" siger Dennis Hornhave Jacobsen.

Artiklen fortsætter under banneret

Religionslærerforeningen: Bare vi ikke bliver klemt

I modsætning til Falihos er formand for Religionslærerforeningen, John Rydahl, ikke bekymret for den praktiske afvikling af fagenes undervisning eller selve den fælles afgangsprøve.

"Vi har jo fået besked i god til fra undervisningsministeriet, så det kan sagtens tænkes med i planlægningen", siger han.

Religionslærerforeningen er umiddelbart positiv overfor forsøget, fortæller formand John Rydahl. Også selv om der er fare for at kristendomskundskab bliver klemt og glemt.

"Kristendomskundskab har færre timer end historie og samfundsfag i 9. klasse og færre lærere, der har faget som linjefag. Derfor kan vi godt frygtem, at det bliver nedprioriteret i forhold til historie og samfundsfag, men vi synes, det er et spændende forsøg, og vi glæder os til at se resultaterne" .

John Rydahl forudser, at sammenkoblingen vil påvirke hvilke af kristendomkundskabs stofområder, der vil blive lagt vægt på i undervisningen.

"Nogle stofområder er sværere end andre at matche fagene imellem. Det er måske ikke helt let for læreren at se, hvordan salmer skal indgå i den tværfaglighed. Til gengæld kan et område som kirkehistorie få mere plads. Så jeg kan godt forestille mig at indholdet af undervisningen bliver præget af den tværfaglige afgangsprøve", siger John Rydahl og tilføjer at det ikke nødvendigvis er en dårlig ting.

"Fagene skal jo ikke være statiske".


Forsøget evalueres i skoleåret 2016/2017. Det vil indgå i evalueringsarbejdet, hvorvidt fagligheden i kan afprøves tilstrækkeligt ved en fælles prøve i historie, samfundsfag og kristendomskundskab. Desuden vil det vil indgå i evalueringen om den fælles prøve bidrager til at styrke elevernes faglighed og motivation.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Historie- og samfundsfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for de to fag. I samarbejde med foreningen Falihos.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.568 andre er allerede tilmeldt

Religionsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Religionslærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.125 andre er allerede tilmeldt