Lærer maler på reformfrustration

“Jeg gik i gang på følelsen af, at alt roder i hovedet på en”, siger lærer Jesper Nørgaard, der henover sommeren har skabt maleriet “Teachers mind two minutes before”.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Splittelsen mellem det, man gerne vil og det, man ikke kan. Det er den følelse, den uddannede billedkunstlærer Jesper Nørgaard har malet på i sommerferien, mens han som titusindvis af lærere har ventet på, at reform og ny arbejdstid skulle træde i kraft 1. august.    

"Men jeg skal ikke engang snakke, for jeg har meget bedre forhold end så mange andre", siger han, der i dag underviser i dansk og engelsk på STU Knudmosen i Herning,

"På den måde har jeg slet ikke været så fanget af konflikten som så mange andre lærere. Men jeg valgte at blive lærer på grund af den livsstil og de arbejdsformer, der fulgte med, og så bliver man lige pludselig bombet ind i sådan et industrisamfunds tankegang", siger han.  

De jagtede lærere

Jesper Nørgaard fortæller, hvordan han følte meget stor empati med alle lærere under lockouten og i forbindelse med lovindgrebet. Også den følelse blev omsat til et maleri: "The hunted teachers on the beach of nowhere". (se billede nr.2).   

"Jeg malede på en ubehagelig følelse af at være ført bag lyset og være blevet et jagtet folkefærd, der kun lige manglede at få en stjerne sat på skulderen", fortæller Jesper Nørgaard.  

Når man har valgt et arbejde som lærer og har taget en samfundsopgave på sig, så bliver man ramt af en desto større afmagt, når samfundet pludselig vender sig imod en, mener han.

"Det med jødestjernen er selvfølgelig sat på spidsen, men jeg kender da folk, der er blevet spyttet efter på vej ud af indkørslen under lockouten. Og rigtig mange gange har jeg mødt 'Jamen alle andre arbejder sgu da fra 8-16', men det er jo slet ikke det, der er pointen", siger Jesper Nørgaard.    

Hans malerier udstilles til september på TV2's restaurant Kvægtorvet i Odense og kan også ses på hjemmesiden jespernørgaard.dk.