Tidligere Uni-C-direktørs firma byder ind på nyt skoleintranet

En tidligere vicedirektør i Uni-C er nu direktør i en privat virksomhed, der byder ind på udviklingen af skolernes nye intranet. Jobskiftet har fået Merete Riisager (LA) til at spørge Christine Antorini om, det kan virke konkurrenceforvridende. Antorini mener ikke, der er noget at komme efter, men en ekspert er uenig.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Når Uni-C i sommeren 2016 lancerer et nyt intranet for lærere, elever, forældre og skoleledere, er der stor sandsynlighed for, at firmaet Itslearning, som nu ejer SkoleIntra, kommer til at levere indhold til platformen. Per Thorbøll, der er direktør Itslearning, har tidligere sagt til folkeskolen.dk, at han "regner med, at vi (Itslearning) sammen med Uni-C finder en løsning" om at indgå et fremtidigt samarbejde. Den udmelding er problematisk, mener Sune Troels Poulsen, der er ekspert i udbudsret på Københavns Universitet.

Uni-C: Tid til at sadle om for skoleintranet

"Det kan være en indikation af, at der ligger en forhåndsaftale mellem Uni-C og Itslearning, og i denne situation vil udbuddet af de opgaver, som Itslearning skal varetage, være rent scam", siger han.   Per Thorbøll er tidligere vicedirektør i Uni-C. I en skriftlig henvendelse til undervisningsministeren spørger Liberal Alliances undervisningsordfører Merete Riisager blandt andet ind til, om "det giver anledning til betænkeligheder", at han i forbindelse med sit "arbejde for Uni-C har haft adgang til oplysninger, der giver Itslearning en urimelig konkurrencefordel i forhold til at påtage sig opgaver i forbindelse med udviklingen af folkeskolernes intranet?".

Kortfattet svar I sit svar på Merete Riisagers spørgsmål henviser Christine Antorini til en ganske kortfattet bemærkning fra Uni-C, der kan "bekræfte, at den tidligere vicedirektør i styrelsen har sagt sin stilling op som følge af, at han har fået ansættelse som direktør i Itslearning. Styrelsen ser i den forbindelse ikke problemer af konkurrenceforvridende karakter". (se link til svaret til højre for artiklen)   "Grundlæggende er der ingen problemer i selve jobskiftet", siger Sune Troels Poulsen. "Det er jo bare en kvalifikation, at du har tidligere ansættelsesforhold, som ligger inden for samme arbejdsområde", siger han, men tilføjer så:

"Dér, hvor det kan tippe over, er for eksempel: 1: hvis virksomheden bliver favoriseret alene på grund af direktørens tidligere job i styrelsen. 2: hvis kravene, der stilles til private aktører i en kommende udbudsrunde, er tilpasset den her virksomhed. 3: hvis direktøren har kendskab til nogle kontraktlige eller udbudsmæssige forhold, som de andre aktører ikke har. I så fald er der et konkurrencemæssigt problem", siger Sune Troels Poulsen.

Hovedpersonen: Ingen sammenhæng Per Thorbøll selv afviser, at Merete Riisagers bekymringer har hold i virkeligheden.

"Jeg kan ikke se, hvad der skulle være konkurrenceforvridende ved, at jeg har skiftet job fra Uni-C til Itslearning. Der er ikke nogen sammenhæng mellem mit tidligere ansættelsesforhold og mit nuværende", siger han.

Da Uni-C indledte arbejdet med udviklingen af den kommende digitale skoleplatform, var Per Thorbøll stadig ansat i styrelsen.'

"Det var igangsat, men kun på et skitsestadie. Jeg kender ikke mere til brugerportalen, end andre private aktører gør", siger han og afviser dermed, at det har givet ham en fordel i forhold til de konkurrenter på markedet, der vil byde ind på opgaver, som Uni-C på et tidspunkt vil efterspørge, når den nye platform skal implementeres.

"Vores primære fokus er at videreudvikle SkoleIntra, og vi er én blandt mange, som Uni-C kan vælge at arbejde med".

Læs mere

Christine Antorinis svar