Uni-C står for salg, markedsføring og support af SkoleIntra. Fra 2016 håndteres det af samarbejdspartnere

Uni-C: Tid til at sadle om for skole-intranet

Samarbejdet mellem Uni-C og SkoleIntra ophører i sommeren 2016, hvor en ny digital brugerplatform til folkeskolen forventes klar. "Hvis vi vil hæve ambitionsniveauet, er det tid til at sadle om", siger kontorchef i Uni-C. Holdet bag SkoleIntra forsikrer, at portalen fortsætter med at eksistere - og muligvis bliver en del af den nye platform

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I henhold til den nye skolereform skal der udvikles en ny digital brugerplatform, der forventes at være klar i sommeren 2016, og den skal erstatte onlineportalen SkoleIntra.

Samarbejdet med de to lærere og ildsjæle, der i sin tid lancerede SkoleIntra, ophører dermed i sin nuværende form. Om samarbejdet med Styrelsen for it og læring, Uni-C, fortsætter i en anden konstellation, så SkoleIntra bliver en del af den kommende brugerplatform, er endnu uvist.

Digitaliseringsstrategi: Alle skriftlige prøver skal være digitale

"Vi har haft et godt samarbejde med udviklerne af SkoleIntra, men ind til nu har udviklingen af lærernes digitale platform til dels foregået ad hoc. Vi forventer, sammen med KL og Digitaliseringsstyrelsen, at have en ny og mere gennemført fælles brugerplatform klar til skolestart i 2016, og dermed udtræder Uni-C senest til den tid af det samarbejde, der i dag leverer Skoleintra", siger Jesper Stæhr Mikkelsen, der er kontorchef i Uni-C.

Hos styrelsen begrunder man desuden beslutningen med, at brugerne af den kommende platform tydeligt skal kunne gennemskue, hvor det statslige organ lægger sine kræfter. Hidtil har Uni-C stået for salg, markedsføring og support, mens sådanne opgaver fremover håndteres af samarbejdspartnere.

"Brugerne skal ikke være i tvivl om, hvor vi som styrelse har vores fokus. Vi vil fremover stå for at sammentænke kommunernes og statens forskellige it-løsninger på grundskoleområdet, mens ansvaret for drift og udvikling vil ligge hos de enkelte aktører, som vi samarbejder med", siger Jesper Stæhr Mikkelsen.

Forældet ordning

Behovet for at implementere en ny platform, der både tager hensyn til elever, lærere og forældre begrunder Jesper Stæhr Mikkelsen også med, at udviklingen af SkoleIntra er stagneret noget de senere år.

"Tingene hænger ikke godt nok sammen digitalt lige nu, og det skal vi have ændret på. SkoleIntra er løbende blevet udviklet de seneste par år, men der kunne også være blevet gjort noget mere. Hvis vi vil hæve ambitionsniveauet, er det tid til at sadle om nu her", siger han.

John Klesner er formand for It-vejlederforeningen, og han bakker op om den holdning, at SkoleIntra er en forældet ordning.

"Det er lidt en knopskydningsordning lige nu. Der skyder et problem frem, og så gør man noget ved det. Der er brug for nytænkning og sammentænkning. Elevportalen er for eksempel for dårlig", siger han.

Frygter nedprioritering af lærernes rolle

Folkeskolelærer og tidligere it-konsulent i Hedensted Kommune Helle Andersen har været og er fortsat glad for SkoleIntra. I et debatindlæg her på folkeskolen.dk fremhæver hun systemet som et foregangsprojekt inden for digitaliseringen af det offentlige Danmark, og hun frygter for funktionaliteten af den nye brugerplatform.

Debat: Hvorfor SkoleIntra blev en succes

"Bare det, at man bliver reduceret til bruger af et system, er en radikal ændring af lærernes rolle, og jeg håber ikke, at det bliver til et forum, der er for besværligt at bruge for lærerne. SkoleIntra er udviklet af lærere til og for lærere, og det er med til at forklare den store succes", siger hun.

Helle Andersen medgiver, at udviklingen af SkoleIntra er aftaget i de senere år, og når "alt det, der blev lovet, ikke følger med, er det forståeligt, at der ønskes et nyt system", siger hun.

Der er ikke truffet nogle beslutninger på området endnu, men ifølge Jesper Stæhr Mikkelsen eksisterer muligheden fortsat for, at SkoleIntra-systemet kan blive en del af den nye portal.

"Man kan sagtens forestille sig en løsning, hvor SkoleIntra fortsat vil levere løsninger til understøttelse af lærernes arbejde, men det ligger ikke fast endnu. Vi er sammen med KL og Digitaliseringsstyrelsen ved at analyse brugerbehov og markedets muligheder, hvorefter der fællesoffentligt vil blive truffet en beslutning".

Ny direktør garanterer SkoleIntras fortsatte eksistens

For nylig indgik Skolesoft, der står bag SkoleIntra, i et nyt samarbejde med firmaet Itslearning, der leverer forskellige produkter til læringsområdet. Direktør for Itslearning Per Thorbøll slår fast, at SkoleIntra fortsat vil både eksistere og videreudvikles.

"Vi fører det helt sikkert videre og har allerede gang i en moderniseringsproces ", siger han.

Per Thorbøll kan ikke sige noget om, hvilken rolle SkoleIntra vil indtage i den nye brugerplatform, men "man skal ikke være nervøs for, om SkoleIntra fortsætter, det gør det", siger han. 

"Hvordan det kommer til at spille sammen med den nye brugerplatform, kan jeg ikke svare på, men jeg regner med, at vi sammen med Uni-C finder en løsning".