Matematik
0   738

Praksis og teori om brug af GeoGebra i undervisningen

Hiv i en trekant eller put en kugle i en boks. Byg ovenpå eller parallelforskyd figuren. Mulighederne er mange i GeoGebra, og eleverne kan selv lege læringen ind. Det fortalte flere oplægsholdere, da der i weekenden var 4. Nordiske GeoGebra Konference i København.

På Frederiksberg har en gruppe af lærere gang i et kreativt digitalt matematik projekt, som  lektor ph.d ved Institut for Læring og Filosofi, Aalborg Universitet i København Morten Misfeldt og matematikvejleder Lis Zacho står bag.

"Vi arbejder meget med, at eleverne og de studerende skal skabe undervisningen/læringen og ikke bare modtage. De skal producere i stedet for at bruge, og her kommer GeoGebra ind. Det er let at gå i gang med, og du udvikler dig, mens du bruger det. Værktøjet kan bruges til meget, og eleverne bliver inspireret af hinanden, mens de for eksempel designer spil", fortalte Morten Misfeldt på konferencen. Han er også leder af GeoGebra Instituttet.


 Eleverne kan designe spil med geometriske former og undersøge, hvordan andre vil reagere på deres spil.

Design en spillebrik
Et par lærere fra Frederiksberg holdt workshop for en gruppe konferencedeltagere. Her blev designet spil med GeoGebra. Det var menneskene mod aliens. To hold. Deltagerne skulle hver designe et logo, der var deres spillebrik. De måtte vælge gul, rød eller grøn. De skulle vælge form og beslutte, om de ville spejle deres figur, flytte den eller rotere den. Deltagerne havde 40 minutter til at læse lidt på spillereglerne og designe deres figur på computeren.

Artiklen fortsætter under banneret

"Det er lidt som de bilkort, hvor man kan slå hinanden ved at have flere cylindre eller kan køre flere kilometer på literen end modspilleren", forklarede lærer Katrin Lyngby Kristensen.

IV Nordic GeoGebra Konference

Konferencen blev holdt fra fredag til søndag hos UCC og
Center for Undervisningsmidler i Titangade i København. Omkring 100 deltog fra Norden og de baltiske lande.

Konferencen handler om brugen af det gratis digitale
undervisningsmateriale, der kan downloades på www.geogebra.org

GeoGebra er et CAS-værktøj (computeralgebrasystem), der for
eksempel kan regne ligninger ud og tegne grafer. Programmet er meget brugt i Frankrig, Tyskland, USA og Danmark.

Se undervisningseksempler på www.kreativdigitalmatematik.org

Se konference-materiale her


 Da deltagerne havde designet deres logo, gik spillet i gang. Rundt i lokalet gik deltagerne med deres bærbare computere. Slog med deres terninger - forskellige om man var rød, gul eller grøn - og udfordrede en modspiller. Var det spejlvending, der slog flytning måske? Kunne rød slå grøn? Deltagerne skulle dokumentere over for hinanden, hvad de havde gjort, da de skabte deres logo. En vinder blev fundet og fik en elastik fra modspilleren. Ti liv havde alle til start.


 Fire lærere fra samme skole spillede med.

"Vi bruger udelukkende vores iPads her, for det er dem, vores elever har, og det er dem, de skal bruge, hvis vi prøver dette i klassen. Men på computeren kan man se, at man har forskudt eller flyttet figuren, det kan man ikke på iPad. Vi kan nu godt bruge dette i udskolingen", mente gruppen.

Aliens vandt over menneskene.

"Jeg spiller GeoGebra hjemme"
"Spil virker, fordi man presser sig selv, når der er en konkurrent, og eleverne vil kreere et spil, som deres kammerater har lyst til at spille. Ind imellem fortæller eleverne, at de også "spiller GeoGebra" derhjemme. De ser det som et computerspil, og de bliver engagerede. Alle ender med at have et produkt i SpilFabrikken", forklarede Morten Misfeldt.


Undervejs kan eleverne opleve, at når de bygger oven på en figur, får de en anden slags figur. Det er med til at udvikle deres matematiske sans.
Morten Misfeldt har fulgt omkring 40 matematiklærere på Frederiksberg i brugen af GeoGebra i undervisningen.

Undervisningsministeriet nævner også GeoGebra i Eksempelopgaver til matematik fra afgangsprøverne.

 

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Matematiknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Danmarks Matematiklærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.177 andre er allerede tilmeldt
Hjælp os med at teste

Vin lille

⚠️ Hjælp os med at teste nye ideer til de faglige netværk og vind 6 flasker vin  ⚠️
Folkeskolens faglige netværk skal udvikles. Men hvor skal de udvikles hen? 
Vi har brug for din hjælp til at vurdere et par nye koncepter, så vi kan gøre de faglige netværk endnu mere relevante for jer.
1000 tak for din hjælp!
(hvis du vil tage testen på pc, kan du bruge dette link)
Tag testen på mobil - tager ca. 15 min.)