Tosprogede
0   542

Svenske 
tosprogede 
elever skal tage imod 
sproghjælp

I Malmø får knap 4.000 tosprogede elever støtte på deres modersmål. Mens modersmålsundervisningen efter skoletid er et tilbud, er studiestøtten ved en modersmålslærer ikke frivillig.

Ved et lille bord mellem bogreolerne på Rörsjöskolan i Malmø læser modersmålsunderviser Zainab Al-Shaykhly højt om fluesvampe og kantareller for 1.-klasse-eleverne Musa, Achmed og Yosef. Det foregår på svensk, men indimellem slår hun over i arabisk for at sikre sig, at de tre drenge har forstået teksten. På etagen nedenunder taler resten af 1.b også om de vildtvoksende, henholdsvis giftige og spiselige svampe.

»Drengene kender ikke alle bogstaverne i det svenske alfabet, så dem træner vi, og så forklarer jeg mange begreber på arabisk, som jo er det sprog, de taler hjemme«, siger Zainab Al-Shaykhly, der er uddannet engelsklærer fra seminariet i Malmø. Hendes eget modersmål er som drengenes arabisk.

Artiklen fortsætter under banneret

To gange om ugen i 40 minutter sidder de sammen. Det er skolelederens vurdering, at drengene har brug for støtte ved en modersmålslærer. På den måde følger han den svenske folkeskolelov, hvori der står, at alle elever, der har behov for »handledning« - på dansk studiestøtte - skal have en sådan.

De arabiske elever er da heller ikke de eneste, der får studiestøtte på Rörsjöskolan, hvor 60 procent af eleverne er tosprogede. Blandt skolens 600 elever tales 42 forskellige sprog, og der gives studiestøtte på alt fra det nordafghanske sprog dari til polsk. Skolen har også danske elever, som får studiestøtte på dansk.

Særligt gode forhold i Malmø

I Malmø Kommune er der årligt afsat 25 millioner kroner til studiestøtte. Pengene bestyres af rektor ved kommunens modersmålsenhed Anna-Karin Hedenskog.

»I Gøteborg og i Stockholm er den samlede pose penge til modersmålsundervisningen givet fri til skolerne selv, så her er der en chance for, at de bliver brugt på andre ting. Men her i Malmø er 40 millioner fredet til modersmålsundervisning og 25 til studiestøtten«, siger Anna-Karin Hedenskog.

Malmø har 180 modersmålslærere, og en tredjedel taler og underviser på arabisk, men da minoritetssprogene i Malmø er mange, undervises der alt i alt på mere end 40 sprog. Så længe man kan samle fem elever med samme modersmål inden for kommunens grænser, hviler det på kommunens skuldre at betale for den ønskede modersmålsundervisning. Studiestøtten er til gengæld, som nævnt, en rettighed for alle elever, der har behov for støtte. Så her er skolelederens vurdering den afgørende.

»Vi har pakistanske elever, der får studiestøtte på dansk, fordi de har gået i skole i Danmark i flere år, før deres familier flyttede til Malmø. Deres modersmål er urdu, men deres fagkundskabssprog er dansk«, fortæller Anna-Karin Hedenskog.

Når pengene skal udnyttes, så eleverne får det størst mulige udbytte af studiestøtten, er en nuance som den vigtig at kende.

I Malmø har modersmålsenheden på eget initiativ formuleret rammerne for studiestøtten på kommunens mere end 100 grund- og gymnasieskoler. Ifølge Anna-Karin Hedenskog burde den svenske myndighed Skolverket formulere klarere, hvad der menes med behov for studiestøtte, og ikke mindst hvordan og med hvilke mål for øje støtten skal gives.

Rasha tøver på begge sprog

Tilbage på Rörsjöskolan har Zainab Al-Shaykhly afrundet den svensk-arabiske dialog om skovens svampe med drengene fra 1.b. Herfra bevæger hun sig ned igennem skolens gange og møder syvårige Rasha, der i endnu højere grad end drengene har brug for hjælp på sit modersmål.

Rasha kan endnu ikke stave til sit navn. Hverken på svensk eller arabisk. Hun kan genkende bogstaverne a, r og h og med en koncentreret blyantstreg forme dem på papiret. Men hun kan ikke sætte dem i den rigtige rækkefølge. De arabiske skrifttegn forvolder hende samme problemer.

»Det går meget langsomt, så vi bladrer igennem ABC-bogen, de to gange vi mødes hver uge. Jeg læser højt på svensk og spørger på arabisk«, siger Zainab Al-Shaykhly.

Men i dag overrasker Rasha sin modersmålslærer ved at kunne huske, at den historie, hun fik læst højt, sidst de to mødtes, kaldes en saga.

I Sverige gives karakterer i modersmålsundervisning, og faget får på linje med alle andre fag en plads på elevernes eksamensbevis. Der gives dog ikke karakterer i, hvordan eleverne klarer sig under studiestøtten. Men i Malmø opfordrer man til, at modersmålslæreren, der giver støtten i fællesskab med faglæreren, beslutter, hvilken karakter eleven bør have i eksempelvis matematik.

Tilsammen et fuldtidsjob

Timerne som studiestøtte er sammenlagt med eftermiddagens modersmålsundervisning et fuldtidsarbejde for den 30-årige Zainab Al-Shaykhly. Som engelsk og arabisk støttelærer bruger hun alle sine timer på Rörsjöskolan.

Andre lærere pendler mellem flere forskellige skoler, da de få elever, der har behov for studiestøtte på eksempelvis polsk eller koreansk, er spredt ud over flere skoler. Flere lærere i Malmø har elever på 10-15 forskellige skoler i byen.

På Rörsjöskolan giver Zainab Al-Shaykhly ugentligt studiestøtte til 20 elever mellem 30 og 80 minutter.

Hvad er studiestøtte?

I den svenske lovgivning findes ingen klar formulering af, hvad studiestøtten skal indebære.

• Målsætningen er, at eleven skal få færdigheder i alle fag, lære begreber og ord på to sprog, lære studieteknik samt udvikle svensk og sit modersmål for dermed at kunne slå til i klassen.

• Studiestøtten kan omfatte højtlæsning, oversættelse, kobling til kultur­aspekter med mere.

• Studiestøtten kan gives umiddelbart op til undervisningslektionen, under eller efter faglærerens undervisning, men altid inden for almindelig skoletid.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket Dansk som andetsprog er for alle, som underviser i dansk som andetsprog eller har interesse for undervisning af flersprogede elever og nyankomne. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
111 andre er allerede tilmeldt
Vind en middag for to

Lige nu kan du vinde en lækker middag for to til en værdi af 500 kroner! Det eneste du skal gøre for at være med i lodtrækningen er at være tilmeldt nyhedsbrevet til DSA-netværket :) Vinderen trækkes d. 30/9

Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.