Anmeldelse

Billedbøger

Jeppe på Bjerget

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Af Kaare Bluitgen

Illustreret af Dorte Karrebæk

52 sider, 218,00 kroner

Agertofts Forlag

'Jeppe på Bjerget' er den tredje Holberg-titel, som Agertofts Forlag udsender i Kaare Bluitgens gendigtning og Dorte Karrebæks streg.

Det er nok ikke tilfældigt, at den samfundsengagerede og ofte kontroversielle Kaare Bluitgen har kastet sig over at formidle rationalisten Holberg. I et sprog, der er mundret og godt løbende, men også smittet af Holbergs oprindelige i enkeltord og vendinger, får han med sin prosa loyalt fortalt den Jeppe-historie, som er skabt i Holbergs drama.

Vi får altså hovedlinjen i denne diskurs om social mobilitet, som vel næppe kan siges at have mistet sin aktualitet. Men pudsigt nok udelader Kaare Bluitgen Holbergs morale i denne moralske komedie, for moderne børn skal pædagogisk korrekt selv finde moralen. Og pudsigt nok giver Kaare Bluitgen historien et nutidigt pift ved at krydre de laster og lastefulde, Holberg nævner, med lidt nutid, når druk bliver til druk og røg, og når filosoffer bliver til filosoffer og digtere. Måske havde det været fair - og i hvert fald mere konkret - at lade børnene tage stilling til historiens kontante, holbergske morale og selv finde paralleller til deres egen tid?

Dette spørgsmålstegn ændrer dog ikke ved, at Kaare Bluitgens gendigtning er gedigen formidling, som i sig selv præsenterer den morsomme historie, og som netop ved sine fine sproglige Holberg-signaler skaber grobund for en senere læsning af klassikeren.

Dorte Karrebæks illustrationer er godt akkompagnement til teksten i et miljø, man kunne kalde tidløs 1700-tal, og hun er en mester i at indfange dobbeltheder i sine billedfortællinger - dobbeltheder, som netop lægger op til iagttagelse og diskurs.

Blot generer det mig, at en af baronens mænd har en cowboypistol i baglommen, ligesom det ærgrer mig, at degnen under sit aktive skole-hjem-samarbejde med Nille har fået sine degneballer i klemme i opslagets sammenfoldning.

Men altså en fin bog til de børn på mellemtrinnet, som skal filosofere over menneskenaturen, og som derefter påældste trin har gode forudsætninger for at stifte bekendtskab med Ludvig Holbergs komedie.

Jens Raahauge