3.500 kroner mere om måneden til lærere på slutløn

En lærer på slutløn (trin 42) vil få cirka 3500 kroner mere om måneden i løbet af overenskomstperioden. En lærer med 12 års anciennitet (trin 37) vil få næsten 4000 kroner, mens en lærer på begyndelsesløn (trin 28) vil få næsten 2900 kroner.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

DLF har regnet på tallene fra delforliget for lærerne. Tallene er beregnet ud fra en forventning om, at den næste overenskomstperiode bliver på tre år. Lønstigningerne bliver kun en realitet, hvis der opnås et samlet forlig på det kommunale område.

"Tallene er beregnet ud fra lønnen i marts 2008, og de er udregnet ud fra den ramme, som blev forhandlet mellem KTO og KL, men som KTO ikke kunne acceptere. De skønnede lønstigninger fra reguleringsordningen er medregnet. Tallene svarer til lærere, der arbejder i område 2 - eksempelvis Roskilde", siger konsulent i DLF Troels Østergård.

Formand for Overenskomstudvalget i DLF synes, at de aftaler som er indgået om løn er et meget flot resultat.

"Langt de fleste lærere vil i den her tre-årige periode få omkring 3000 ekstra, når perioden er slut. Og det har vi aldrig prøvet før - så det er et godt resultat", siger Lotte Lange.

Selv om DLF igen har fået afsat penge til lokale lønforhandlinger, mener Lotte Lange, at den samlede lønpakke er et skridt i retning af et mere centralt lønsystem.

"Der hvor der er sket det store gennembrud er, at vi nu har fået et tillæg efter 12 års ansættelse. Nu har vi tre kvalifikationslønhop aftalt centralt, så vi er tæt på at have et anciennitetslønsystem. Jeg tror, at det, der kan afsættes til lokale lønforhandlinger, fremover bliver minimalt. KL har i mine øjne accepteret, at lønnen skal aftales centralt. Der er sat en retning på den lille decentrale lønsum, der er afsat, og dermed har vi også signaleret, at vi ikke går ind for lokal løndannelse. Vi har noget, vi kan bruge midlerne til i denne periode, men det har vi nok ikke i næste periode", siger Lotte Lange.

Ikke alle i hovedstyrelsen er helt så begejstrede, som formanden for fagligt udvalg. Formand for Hvidovre Lærerforening Flemming Ernst vender let tøvende tommelfingeren opad over for forliget på lærernes område, men han forbeholder sig ret til at ændre mening, når han ser et samlet forlig.

"Det er ærgerligt, at vi har genindført de lokale lønmidler. Jeg kan godt se, at der er en retning på det, men jeg kan også se, at det ikke er alle kommuner, der falder ind under de muligheder, der er skitseret. Vi er sikret pengene via udmøntningsgarantien, men der er kommuner, hvor vi skal ud og forhandle om, hvordan vi kan få udmøntet lokale midler konkret. Og det giver erfaringsmæssigt turbulens".

Han synes, det er positivt, at der er et længere lønforløb, og at man hæver startlønnen.

"De lønstigninger, der er lagt op til, er for nogle af en rimelig størrelse. Men for andre grupper er lønstigningerne ikke helt så store. Det er ikke noget, som jeg falder fuldstændig i svime over. Det er okay, men jeg vil gerne se det i sammenhæng med det samlede KTO-forlig, før jeg endelig tager stilling".