Flygtninge
0   13

Finsk lærer underviste finske børn i Al Hol-lejren online

En finsk lærer, Ilona Taimela, kan først nu fortælle, at hun i næsten et år underviste finske børn i Al Hol-lejren i Syrien via WhatsApp, mens de finske myndigheder arbejdede på at få børnene hjem til Finland.

I foråret 2020 boede der 40 børn og mødre med finsk statsborgerskab i Al Hol-flygtningelejren i Syrien. Finland havde besluttet at hjemtage dem, men det var vanskeligt. Direktørren for den uafhænigige finske tænketank for livslang læring, Kvs-fonden, kontaktede Ilona Taimela og spurgte hende, om hun kendte en finsk-som-andetsprog-lærer med stor erfaring med undervisning af muslimer. Det gjorde hun - hende selv, skriver den finske avis Helsingin Sanomat.

I al hemmelighed blev det arrangeret, at hun skulle undervise de finske børn i den kurdiskkontrollerede flygtningelejr, mens de ventede på at komme til Finland. Sundhedsforholdene i lejren var forfærdelige, og i løbet af vinteren 2019 havde det finske udenrigsministerium arrangeret, at en børnelæge i Helsinki hjalp de finske mødre med at håndtere børnenes diarré og andre sygdomme via et internetbeskedsystem. Da coronaen kom, og de finske skoler lukkede ned og gik over til fjernundervisning, kom ideen - måske kunne man gøre det samme for børnene i Al Hol.

Artiklen fortsætter under banneret

Først blev mødrene spurgt, og nogle af dem syntes, det var en super ide, mens andre var mere skeptiske, bare der ikke var noget "LGBT-noget", fortæller den finske diplomat, der forhandlede hjemtagelsen, Jussi Tanner. 

I alt 23 børn deltog i WhatsApp-undervisningen. kl. 9 om morgenen sendte Ilona Taimela og hendes kolleger eleverne opgaver, børnene skulle løse, og om eftermiddagen historier, børnene kunne lytte til. De fleste af børnene har ikke haft ret meget skolegang, og Ilona Taimela fandt hurtigt ud af, at undervisningen skulle starte med det helt basale. Flere hundrede beskeder gik af sted hver dag på WhatsApp med masser af emojis - de kunne ikke bruge så mange billeder, som de gerne ville, fordi de tog for lang tid at hente på mødrenes telefoner.

I foråret 2021 mistede lærerne kontakten med mødre og børn. De kurdiske tropper i lejren havde afbrudt telekommunikationen, og skolen måtte lukke ned. Ilona Taimela håber, hun en dag får mulighed for at møde de børn, hun underviste i næsten et år.

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket Dansk som andetsprog er for alle, som underviser i dansk som andetsprog eller har interesse for undervisning af flersprogede elever og nyankomne.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
980 andre er allerede tilmeldt