Idræt
1   17

"I dag kan du skifte sengetøj eller cykle en tur"

Også landets idrætslærere er på en svær opgave med at undervise hjemsendte elever. Inge Dinis, Ikast Østre Skole, har lavet et enkelt arbejdsprogram med 10 punkter til sine elever i 3. og 4. klasse. "Det er vigtigt, at de ikke bare sidder hjemme bag skærmen", siger hun.

"I dag vil det være rigtig fint, hvis du laver noget praktisk arbejde derhjemme. F.eks. kan du skifte sengelinned - vaske køkkengulv eller støvsuge".

Sådan lyder et af de lidt mere utraditionelle forslag til de elever i 3. og 4. klasse, som lærer Inge Dinis fra Ikast Østre Skole til daglig underviser i idræt - og som for tiden ligesom alle andre skoleelever i landet skal undervises hjemmefra.

Opfordringen til de hjemlige sysler - der i retfærdighedens navn også er efterfulgt af en blinkende smiley - skyldes ikke kun et forsøg på at aflaste de mange mange forældre, som Inge Dinis godt ved føler sig overbebyrdede i disse dage og uger.

"Men det der med at skifte sengelinned og støvsuge og sådan noget - det er jo faktisk også en stor form for bevægelse", siger hun.

Artiklen fortsætter under banneret

10 punkter med bevægelse

Da statsminister Mette Frederiksen for snart 14 dage siden lukkede landet ned, satte idrætslæreren fra Ikast sig ned og lavede som det første et enkelt og overskueligt dokument med 10 konkrete forslag til, hvordan eleverne som afveksling i den mere typiske online-undervisning kunne sørge for at få bevæget sig ind i mellem.

"Vi ved jo godt, at det er vigtigt, at vores børn ikke bare sidder derhjemme bag en skærm, men også får bevæget sig og kommer ud og får noget frisk luft. Men det skal være på en sådan måde, at de også tænker, 'det kan jeg da sagtens gøre'", fortæller Inge Dinis.

To af punkterne i det enkle program til eleverne handler om, at eleverne skal vælge fem øvelser hver dag fra Dansk Skoleidræts videoer, Fun Skills.

Husk cykelhjelmen

"Jeg tænkte, at det er vigtigt, at forældrene og eleverne får øjnene op for Fun Skills, så de kan se, hvad der sker derinde, når de klikker ind. Og derudover har jeg skrevet en række mere almindelige bevægelsesaktiviteter. Det kan for eksempel være, at I dag må de gerne gå en lang tur, dagen efter må de gerne løbe to kilometer - og dagen efter må de gerne cykle en tur, selvfølgelig med cykelhjelm og efter aftale med de voksne", siger hun.

"Der er måske mange af os, som synes, at det er helt almindelig og normalt at gå en tur, men det er jo ikke sikkert, at alle har det sådan. Og jeg vil gerne have, at eleverne kommer ud og ser en blå himmel og bevæger sig", tilføjer hun.

Ifølge Inge Dinis kan det enkle program også bruges af elever i andre klasser, og hun har sendt det videre til fri brug til lærerkolleger på skolen.

Mandag lavede hun for første gang i sit liv en live-optagelse, hvor hun lavede fem danse. Efter aftale med skolelederen er det nu hendes hensigt, at danse-optagelserne skal vises på skolens hjemmeside, hvor alle eleverne kan følge dem.

"Nu ved vi jo ikke, hvor længe det her varer, men det er min plan at gøre det engang imellem", siger hun.

En selfie kan være dokumentation

Foreløbig har hun ikke villet overbebyrde elever og forældre med et ønske om, at eleverne dokumenterer, at de gennemfører nogle af øvelserne.

Men det er med i hendes overvejelser, at hun på et tidspunkt vil begynde at bede eleverne om at tage en selfie og sende til hende, når de har nået en bestemt lokalitet ude i nærområdet, fx Skelhøj Plantage eller Frisenborgparken.

"Det skal de ikke overbebyrdes med endnu, men i næste uge - hvis eleverne stadig skal være hjemme - vil jeg bruge det", siger Inge Dinis.

Dansk Skoleidræt bidrager

Også Dansk Skoleidræt forsøger at hjælpe til med at give inspiration til lærerne til at få formidlet forskellige fysiske aktiviteter ud til eleverne.

"Det er selvfølgelig af allerhøjeste vigtighed, at vi også får bevæget os, når dagligdagen i disse uger er mere stillesiddende end normalt. Derfor har vi samlet en række gode links på vores hjemmeside til bl.a. skriftligt materiale, og derfor kører vi med daglige bevægelse videoer alle skoledage kl. 10 på vores Facebook-side. Og hver onsdag er det gennem en livesession, så vi kan interagere mest  muligt med vores små 6.000 følgere", oplyser Niels Henrik Sørensen, der er kommunikationskonsulent i Dansk Skoleidræt.

Og initiativerne falder tilsyneladende i god jord derude, for ifølge Niels Henrik Sørensen har man ramt et behov hos lærerne.

"Videoerne bliver delt i et omfang, vi aldrig har oplevet før, og vi kan se, at det bl.a. er ud til eleverne", siger han. 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Idrætsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.058 andre er allerede tilmeldt