Pension
0   17

Pensioneret lærer og skolekonsulent tog sagen i egen hånd

Da Birgit Fixen gik på pension, var der ingen tilbud til de pensionerede medlemmer i Furesø Lærerkreds. Nu har hun sammen med to andre pensionerede lærere fået sat gang i pensionistarbejdet.

Der er ingen interesse for det her i Furesø.

Sådan lød svaret, da Birgit Fixen i begyndelsen af 2017 spurgte ind til særlige tilbud for pensionerede medlemmer af Danmarks Lærerforening. Men hun undrede sig. For godt nok havde flere af kommunens skoler deres egne pensionistklubber, men hvorfor skulle Furesø være så meget anderledes end for eksempel Rødovre, hvor hun tidligere havde arbejdet, stadig havde venner og vidste, at der skete en masse for medlemmerne af fraktion 4.

"Så jeg tænkte, enten kan jeg blive sur over, at der ikke sker noget. Ellers må jeg forsøge at starte det op", fortæller Birgit Fixen.

Hun valgte det sidste, og ved hjælp af en god portion stædighed, stærke argumenter og lidt provokationer fik hun overtalt Furesø Lærerkreds til at arrangere deres første arrangement målrettet medlemmerne af fraktion 4: En tur til Flyvestation Værløse og efterfølgende frokost på Jonstrup Gamle Købmandsgård - i august 2018.

"Det var et vellykket arrangement med omkring 35 deltagere, og under frokosten sad jeg ved siden af Elisa Krüger, som jeg kendte fra min tid som lærer på Søndersøskolen i Værløse. Vi to blev enige om at gå videre med at få skabt en aktiv fraktion 4 i Furesø", fortæller Birgit Fixen.

Artiklen fortsætter under banneret

Elektronisk spørgeskema

De fik lavet et elektronisk spørgeskema, som blev sendt ud til medlemmerne af fraktion 4 for at lodde stemningen blandt medlemmerne. Selvom nogle af de pensionerede medlemmer havde problemer med at svare elektronisk, viste der sig en interesse for en aktiv fraktion 4 i Furesø.

Conni Elgaard Carlsson - også pensioneret lærer fra Søndersøskolen - kom med i arbejdsgruppen, og i april sidste år blev der holdt stiftende årsmøde. Tidligere chefredaktør på Folkeskolen, Thorkild Thejsen var trækplaster og fortalte på mødet om sit liv som lærer og redaktør.

"Dermed lød det officielle startskud for fraktion 4 i Furesø Lærerkreds", pointerer Birgit Fixen.

Det faglige er vigtigt 

Det blev aftalt med kredsen, at fraktion 4 kunne få 2.000 kroner til aktiviteter i resten af 2019, og det blev til to ture - en til Storm P. Museet på Frederiksberg og en til Immigrantmuseet i Farum - begge med efterfølgende frokost. Kredsen betaler entrebilletter, rundvisning mv. Fortæringen er for egen regning. Og udelukkende medlemmer af fraktion 4 har mulighed for at deltage.

Det lokale årsmøde i fraktion 4 blev holdt den 4. november. Ud over beretning, fremlæggelse af regnskab med videre var der oplæg fra Kaja Rasmussen, kongresdelegeret for fraktion 4, og Mikkel Nyholt fra Furesø Lærerkreds.

"Vi er en fagforening. Ikke Ældre Sagen. Derfor er det faglige også vigtigt, så vi fordeler arrangementerne mellem det faglige, det kulturelle og det sociale", fortæller Birgit Fixen.

For 2020 har kredsen øget støtten til 5.000 kroner, og første arrangement foregår torsdag den 30. januar, hvor turen går til FN Byen i København. FN Byen laver rundvisninger for op til 25 personer, men de har fået lov til at tage en ekstra med, så de skal 26 afsted. Og der er venteliste.

"Det er så dejligt at mærke opbakningen og interessen blandt medlemmerne", siger Birgit Fixen.

Fat i foreløbig 40 procent

For hende handler engagementet i en aktiv fraktion 4 i Furesø både om at arrangere noget, der glæder andre, og om hyggeligt samvær blandt lærere.

"Når vi er sammen, taler vi rigtig meget skole, for vi interesserer os jo stadig for skole. Samtidig er netværk og relationer forebyggende både i forhold til ensomhed og i forhold til demens, så det er vigtigt med netværk".

KONTINGENT FOR PENSIONISTER  

Helt som for aktive medlemmer varierer kontingentet også for pensionisterne, alt efter hvilken kreds man tilhører.
Det centralt fastsatte kontingent til DLF er på 852 kroner årligt. Selve kredskontingentet fastsætter den lokale kreds på deres generalforsamling.
Hos Furesø Lærerkreds er det fastsat til 192 kroner, så pensionistmedlemmerne betaler i alt 1.044 kroner om året.
Hidtil er medlemmer af fraktion 4 blevet kontingentfri, når de fyldte 75 år, men på DLF's kongres i oktober vedtog man, at fra 1. januar 2021 ophører 75-års-reglen, og pensionistmedlemmer bliver i stedet kontingentfri 12 år efter, de når pensionsalderen."Det handler også om at fastholde medlemmerne i DLF efter pension. Tidligere har flere medlemmer meldt sig ud af DLF, da de gik på pension, fordi der ikke var særlige tilbud til medlemmer af fraktion 4 her i Furesø, så vores initiativ handler også om fastholdelse", fortæller Birgit Fixen.

Pt. er der 112 medlemmer af fraktion 4 i Furesø Lærerkreds, og kredsen sender kun materiale ud pr. e-mail - det vil sige til 100 af medlemmerne.

"Når vi har været i FN Byen den 30. januar, så har 40 procent af de 100 medlemmer deltaget i minimum ét af vores arrangementer. Det er da ret flot, når vi har været i gang i mindre end et år", mener Birgit Fixen. 

Blev pensioneret i 2016

Ligesom Elisa Krüger og Conni Elgaard Carlsson har Birgit Fixen arbejdet som lærer på Søndersøskolen i Værløse. Birgit Fixen kom til skolen i 1998 i en delt stilling, hvor hun halvdelen af sin arbejdstid arbejdede som lærer primært med dansk som andetsprog, og den anden halvdel som skolekonsulent for tosprogede i dengang Værløse Kommune. I 2002 stoppede hun som lærer og arbejdede udelukkende som skolekonsulent.

Som skolekonsulent var hun medlem Skolelederforeningen, men da Skolelederforeningen hører under Danmarks Lærerforening, kom hun under Furesø Lærerkreds, da hun gik på pension i slutningen af 2016. 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Det faglige netværk Lærersenior er for lærere, som er pensioneret eller på vej dertil. I samarbejde med fraktion 4 - pensionisterne i Danmarks Lærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
565 andre er allerede tilmeldt