Anmeldelse

Læseforståelse

Læseforståelse

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Elever skal lære strategier til at forstå det, de læser. Gennem hele skoletiden - og i alle fag.

Fakta:

Titel: Læseforståelse

Forfatter: Merete Brudholm

Pris: 325 kroner

Sider: 272 sider

Type: Bog

Forlag: Akademisk Forlag

Brudholm har omskrevet sin bog fra 2002 ud fra den nye forskning om læseforståelse og undervisning i læseforståelse. Verden er blevet klogere på de ni år.

I dag arbejder eleverne fra børnehaveklassen funktionelt med skriftsprogstilegnelsen gennem leg, og undervisningen omfatter tidlig skrivning og læsning. Eleverne skal "lære at læse" og "læse for at lære" i en balanceret tilgang.

alle klassetrin skal man undervise eksplicit i læseforståelse. Det går ikke an at vente med forståelsesstrategierne, til eleverne har lært at læse.

Derfor skal læsningens meningsskabende funktion - at man skal kunne forstå det, man læser - være i centrum fra begyndelsen. Så kan vi bevare elevernes læselyst og læseinteresse.

På én gang arbejder eleverne med fonologisk opmærksomhed, ordafkodning, træning af flydende læsning, udvikling af ordforråd og læseforståelse. Derfor duer stadieteorierne ikke længere. Brudholm trækker i stedet Ehris interaktive læsemodel frem (ligesom i forrige udgave af bogen).

Forfatteren præsenterer mange forskellige læseforståelsesstrategier og et hav af konkrete forslag til, hvordan man kan arbejde med dem i forskellige teksttyper og genrer. Lige til at bruge i skolens undervisning - fra eleverne møder skolen, og til de forlader den igen. Og i alle fag.

Bogen er til alle i skolen, der skal støtte eleverne i at udvikle gode læseforståelsesstrategier. Både dansklærere og faglærere (som kan springe over kapitel 3 og 7), læsevejledere og lærerstuderende.