Købvenhavns Drengekor giver koncerter i ind- og udland

Elite: Sang-folkeskole har optagelsesprøve

Sangskolen på Sankt Annæ Gymnasium har optagelsesprøve. Ifølge en afgørelse fra ministeriet er den slags imod folkeskoleloven. Men der bør ikke gøres noget ved det, da Sankt Annæ er en traditionsrig institution, mener Københavns Lærerforening.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Kan du synge, kan du få - men kan du ikke, så må du gå. For at blive optaget i folkeskolen på Sankt Annæ Gymnasium skal man bestå en optagelsesprøve. Men en udtalelse fra Undervisningsministeriet fastslog før sommerferien, at folkeskoler ikke må have særlige adgangskriterier for optagelse.

Jan Trojaborg, formand for Københavns Lærerforening, forklarer, at man ikke har spekuleret over, at Sankt Annæs optagelsesprøver er i strid med folkeskoleloven:

"Når vi ikke har beskæftiget os med det, så er det fordi, at det er en gammel tradition. Sankt Annæ er en institution. Hvis der er nogen, der vil rejse en sag, så ville der nok komme et problem ud af det. Principielt er det korrekt, men reelt er problemet uendeligt lille", siger han til folkeskolen.dk.

Særlig chance til særlige forudsætninger

Debatten om optagelseskriterier og den udelte skole har kørt siden folkeskolen.dk i juni skrev, at 18 af landets folkeskoler har optagelseskriterier for at komme ind på deres eliteidrætslinje i strid med folkeskolelovens ord om den udelte skole.

Det har fået lærer Kim Larsen, der selv har været elev på Sankt Annæ, til at reagere. Han mener, at man må acceptere eliteskoler, hvis man vil glædes over de mange talenter, der kommer ud fra skolerne. Talenter, som Kim Larsen mener, ville blive overset, hvis eleverne ikke blev udvalgt efter særlige evner og øvrige særlige forudsætninger, som skolen forstår at arbejde med:

"Det er sørgeligt, hvis man inden for folkets skole ikke skal have mulighed for at give elever med særlige evner inden for musik, idræt og de akademiske fag en særlig chance gennem at kunne tilbyde dem en skolegang sammen med klassekammerater og et skoleforløb, der matcher deres evner. Det kaster noget af sig at sætte sig og motiverer, at man som elev kan køre på højt niveau hele tiden. Middelmådighed bør ikke blive et mål i sig selv", skriver Kim Larsen i en mail til folkeskolen.dk.

Behøver ikke kunne synge

Ifølge Jan Trojaborg, der selv har familie på Sankt Annæ og derfor har fulgt udviklingen på skolen tæt gennem mange år, er der forskel på idrætsskolernes optagelsesprøver og Sankt Annæs sangprøve:

"For at kunne komme ind på en idrætsskole, skal du kunne dyrke en eller anden sportsgren. På Sankt Annæ har det ikke noget at gøre med, om du er god til at synge. Det er et spørgsmål om, hvorvidt du har en interesse for sang, og dit stemmebånd er i orden. Man behøver faktisk ikke at kunne synge. Det kunne min ene datter ikke. Men skolen sagde, at det skulle de nok lære hende", siger han.

Optagelsesprøven til sangskolen på Sankt Annæ består af en individuel prøve, en holdprøve samt en halslægeundersøgelse.

"Den endelige indstilling foretages af rektor og sanginspektør på baggrund af oplæg fra de sanglærere, der har forestået optagelsesprøverne. Indstillingen sker på baggrund af: 1. præstationen ved optagelsesprøven og 2. resultatet af halslægeundersøgelsen", står der på skolens hjemmeside.

Powered by Labrador CMS