Anmeldelse

Muledrengen

Klassisk eventyr og sprælsk tegneserie

"Muledrengen" er en grafisk gendigtning af folkeeventyret "Trolden uden hjerte". Lad det være sagt med det samme: Det her er noget af det flotteste og smukkeste, jeg længe har set i børnelitteraturen.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

En konge, der har syv sønner, lader de seks ride ud i verden for at fri, men Muledrengen får ikke lov til at komme med. Det går hverken værre eller bedre, end at de seks brødre finder seks prinsesser, men en fæl trold opdager de seks par, da de er på vej hjemad, og forvandler dem til stenstøtter ved indgangen til troldehulen.

Fakta:

Titel: Muledrengen

Forfatter: Øyvind Torseter

Pris: 230

Sider: 120

Forlag: Rosinante

Muledrengen er besat af at ville redde sine brødre og deres udkårne prinsesser. Han får lidt nølende udleveret en nervøs krikke af faderen og drager så af sted. På vejen ud i den store verden er Muledrengen opmærksom, og samtidig har han store improvisationsevner og er fuld af energi og gåpåmod.

Han finder en saxofon i elven, hjælper en elefant med snablen i klemme, det medfører et løfte fra elefanten om hjælp i fremtidige prekære situationer. En sulten ulv dukker op, mens Muledrengen og den gamle krikke raster ved bålet, men også her er Muledrengen snarrådig og snu og får ulven til at fortælle, hvor trolden bor, og henviser i øvrigt til får, som han lige har set, som fødeobjekter for ulven. Muledrengen finder sine brødre og deres kærester som stenstøtter ved indgangen til troldens hule, og nu gælder det.

Døren står åben, og Muledrengen smutter indenfor, døren blæser i, men han finder en smuk og klog prinsesse, som trolden holder fanget. Med hjælp fra en blæksprutte, der får saxofonen som tak, og elefanten kommer han ned i en hule i hulen, hvor han finder troldens hjerte i et syltetøjsglas.

Nu har Muledrengen overtaget, han tvinger trolden til at gøre brødrene og deres kærester levende igen og er så klog, at han ikke på troldens voldsomme krav giver hjertet tilbage. I stedet knuser han hjertet på opfordring fra ulven, trolden bliver til støv, og sammen med den smukke prinsesse kan han returnere til hjemmet på den nervøse krikke. Brødrene og deres udkårne får hjælp af elefanten, der som bekendt aldrig glemmer, når nogen har gjort den noget godt (og ondt).

Tegningerne er fulde af dynamik, de er humoristiske og dramatiske. Virkemidlerne er sprælske. Der er hele opslag, mange sider er i tegneserieopbygning med felter, og replikker, fortællende tekst og billedfortællinger supplerer hinanden, så det er en ren lyst at se derpå. Troldens bolig er svimlende opbygget, og trolden selv er grotesk og mere end uhyggelig, men alligevel må den smukke prinsesse pænt rede op og ligge i troldens store, store seng. Men hun klarer sig på grund af sin fine intelligens og snarrådighed.

"Muledrengen" er fantasifuld, kreativ, sprælsk og alligevel superdisciplineret skabt. Den er holdt i en enkel og alligevel tydelig streg. Hvor er det dog flot!

Norge har indstillet "Muledrengen" som kandidat til Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris 2016, og det kan man godt forstå.