Lærer til lærer

Nørre Alslev skole forbedrer trivsel med utraditionel metode

Mental Førstehjælp er en nem metode til at mærke og slippe følelsesmæssigt ubehag i kroppen. Formålet er at give lærere og elever et nemt og håndgribeligt værktøj til at forebygge dårlig trivsel og løse begyndende og eksisterende problematikker, som kommer af følelser som f.eks. jeg føler mig ikke god nok , jeg føler mig utryg, jeg bliver nemt overvældet af tristhed, jeg har svært ved at sige fra, jeg bliver nemt vred eller jeg frygter hvad andre tænker om mig.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I foråret 2015 deltog Nørre Alslev skole i et pilotprojektet ”Mærk Efter”. Tre pædagoger blev på to dage uddannede Mentale Førstehjælpere, og derefter havde en 6. og en 8. klasse et forløb, hvor eleverne lærte de enkle teknikker til at arbejde med svære følelser, der giver ubehag i kroppen.Efter forløbet meldte deltagerne om bedre trivsel, personligt og i klassen. Vi har nu besluttet at alle nye 7. klasser fremover skal gennemgå forløbet.Pilotprojektet på Nørre Alslev Skole har dannet grundlag for en præcis drejebog til et 4 måneders ”Mærk Efter” projekt målrettet skoler.Se film om projektet på Nørre Alslev Skole og læs mere om Mental Førstehjælp på: www.mentalfoerstehjaelp.dk/skoleprojekter

Fremover skal alle nye 7. klasser på Nørre Alslev Skole på Falster gennemføre et ”Mærk Efter” projekt, for at lære at blive mere bevidste om deres følelser og udfordringer, og hvordan de kan få det bedre. Forløbet varetages af tre af skolens pædagoger, der er uddannede Mental Førstehjælpere, en uddannelse der varer to dage. Formålet med projektet er at øge trivslen for hver enkelt elev og på klassebasis – og det mål er faktisk allerede opnået i de klasser, der har gennemført pilotprojektet ”Mærk Efter” i foråret 2015.

Den nationale trivselsmåling 2015 for Nørre Alslev skole viste, at eleverne generelt var glade for at gå i skole, men at der var mange, som var utrygge ved at sige noget i klassen af frygt for kammeraternes reaktion. Efter en 6. og en 8. klasse i foråret deltog i ”Mærk Efter” projektet, er trivslen blevet mærkbart bedre i klasserne. Elever og lærere fortæller, at virkningen stadig mærkes tydeligt.

Metoden kan bruges både til elever og medarbejdere, for det er ganske enkle redskaber, der kan afhjælpe begyndende stress og dårlig trivsel blandt både børn og voksne, og som samtidig ikke overskrider privatlivets fred. På Nørre Alslev Skole er der stor opbakning og interesse for Mental Førstehjælp, både blandt medarbejdere, elever og i skolebestyrelsen.

Grunden til det her er en god måde at bedre trivslen blandt elever og ansatte er, at metoden slet ikke går ind i de konkrete problemer og historier, der er årsag til svære følelser og ubehag i kroppen. Den Mentale Førstehjælper har mulighed for at afhjælpe elevens eller kollegaens problem uden overhovedet at vide, hvad selve problemet er. På den måde er der ingen, der behøver at føle sig udleveret eller intimideret.

Hvad er Mental Førstehjælp?Mental Førstehjælp er en nem metode til at mærke og slippe følelsesmæssigt ubehag i kroppen.Alle kan blive uddannede Mentale Førstehjælpere på to dage.Formålet er at give lærere og elever et nemt og håndgribeligt værktøj til at forebygge dårlig trivsel og løse begyndende og eksisterende problematikker, som kommer af følelser som f.eks. jeg føler mig ikke god nok , jeg føler mig utryg, jeg bliver nemt overvældet af tristhed, jeg har svært ved at sige fra, jeg bliver nemt vred eller jeg frygter hvad andre tænker om mig.Metoden forudsætter ikke, at man skal fortælle om sit problem til den Mentale Førstehjælper. Man skal blot tænke på en problematisk situation, hvor man f.eks. får en følelse af ”ikke at være god nok”. Det aktiverer følelsesmæssigt ubehag i kroppen, og hjælpen består så i, at den Mentale Førstehjælper guider fokuspersonen gennem at mærke det fysiske ubehag, så det opløses og slipper taget i en. Ved den metode viser det sig, at man kan komme af med f.eks. mindreværd og de udfordringer det tidligere gav.

De konkrete øvelser kan prøves ved at downloade app´en ”Mental Førstehjælp”.