Mobning i lyrisk form

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Tommy Heisz har skrevet digtet »Skolegård« om mobning. Inspirationen er hentet fra hans eget liv.

Skolegård

Vidt åbne, skrigende

skrækslagne munde

frosne og forvredne ansigter

spøger i min skolegård

Det siver gennem alle sprækker

en sødlig stank af sennepsgas

breder sig ud fra under toiletdøre

driver fra tage, stiger fra kloakker

Bøsse-Mattias!

Hvem slap kamphunden løs

og hvorfor kaldte ingen den tilbage?

Hvorfor har du skrevet det?

»Min datter startede i 0. klasse i sommer. Det er et lidt vildt skifte, da man nu lukker sit eget barn ind i den meget brutale verden, som skolen kan være. Det fik mig til at tænke på nogle af de ting, der foregik dengang i forhold til mobning. De personer, jeg nævner i digtet, er virkelige personer fra min skole. Digtet er en undskyldning til dem. Derudover vil jeg gerne lære mit eget barn ikke at ekskludere andre. At være mere rummelig«.

Hvad skal læseren bruge det til?

»Forhåbentlig kommer man til at reflektere over, hvordan man behandler andre mennesker. Det helt oplagte er at sige til børn, at de ikke skal mobbe. Budskabet er måske meget banalt, men hvis der er nogle, som er anderledes, skal vi bare sætte pris på det i stedet for at lukke dem ude. Det gør ikke noget, hvis læseren sidder tilbage med en dårlig samvittighed«.

jwh@dlf.org

Digtsamlingen »Nætter i mol« kan købes på Byens Forlag for 189 kroner.