Odense musikskole og Risingskolen udbyder i samarbejde næste skoleår en talentlinje i musik

Odense får talentklasser i musik

Risingskolen og Odense Musikskole etablerer fra næste skoleår en ny 8. klasse for Odense-elever med interesse for musik. 25 elever vil få mulighed for at kombinere deres sidste to år i folkeskolen med minimum to timers musik om dagen.

Publiceret

Talentlinjen i musik påRisingskolen

• Hørelære

• Musikkendskab

• Sammenspil

• Sang, spil og bevægelse (SSB)

• Kor

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Vi er meget optaget af at skabe stærke unge-miljøer og optaget af at tage fat i det, der motiverer de unge. Erfaringerne viser, at flere på den måde får lyst til at gå i skole og fortsætte på en ungdomsuddannelse. Samtidig får vi mulighed for at dyrke talenter", siger souschef på Risingskolen Kathrine Vestergaard Dahl.

Risingskolen og Odense Musikskole har grebet den mulighed, som Undervisningsministeriet i 2014 åbnede for, at folkeskoler kan udbyde talentklasser i musik. Dermed er Odense en ud af seks kommuner, der deltager i et treårigt forsøg med at udbyde talentklasser.

Undervisningsministeren ønsker forsøg med talentklasser i musik

Tæt samarbejde med musikskolen

Odense Musikskole er placeret på Risingskolen, og derfor har man allerede nu et udbygget samarbejde omkring valgfag. Med den nye talentlinje får alle Odense-elever mulighed for at søge om optagelse på musiklinjen.

"Vi ser det her som en videreudvikling af det gode samarbejde med musikskolen, som vi allerede har. Det giver rigtig god mening at blande nogle med den pædagogiske didaktiske viden med de her mere fagprofessionelle fra musikskolen", siger Kathrine Vestergaard Dahl.

Valgfag i musik foregår på musikskolen

Optagelsessamtale og workshop

Talentklasserne henvender sig fortrinsvist til unge, der arbejder seriøst med musik. Forventningen er, at eleverne har spillet, sunget eller skrevet musik i flere år på et godt musikalsk niveau. Eleverne bliver optaget på baggrund af en samtale med lærere fra både musikskolen og Risingskolen, som handler om elevernes motivation for at søge taltentlinjen. Efter samtalen inviteres alle ansøgere til en musikalsk workshop - først herefter får ansøgerne besked om, de er optaget eller ej.

Kathrine Vestergaard Dahl fortæller, at talentlinjen som udgangspunkt er et tilbud til alle elever.

"Vi har ikke fået elevgrundlaget endnu, men vi forventer, at der vil være nogle rigtig dygtige til musik, så forventer vi også, at der er elever, der har en udpræget interesse for at arbejde med musik. Vi afskærer ikke nogle fra at deltage, men vi toner tilbuddet i retning af, at man helst skal kunne noget med musik", siger Kathrine Vestergaard Dahl

 

Eleverne i talentklassen skal have alle folkeskolens obligatoriske fag.  Men i talentklassen vil nogle af timerne i fagene relateres til musik eksempelvis et sangskriverværksted i dansk, hørelære i matematiktimerne, musikhistorie i historietimen og dans i idræt. Derudover er der blandt andet undervisning i sammenspil og korsang for alle i talentklassen. Samlet set betyder det, at der er musik på skemaet i mindst 2 lektioner hver dag.

Kulturstyrelsen støtter projektet med 400.000 kroner. Skolegangen er gratis for eleverne, men kan suppleres med yderligere timer på Odense Musikskole.