Anmeldelse

Biologisk feltguide

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

For få år siden viste en undersøgelse, at 25 procent af eleverne aldrig kom ud i naturen i forbindelse med deres biologiundervisning - måske fordi lærerne ikke kunne overskue, hvad man kunne lave derude, og hvad målet med aktiviteterne skulle være.

Fakta:

Titel: Biologisk feltguide

Forfatter: Bettina Brandt, Else Holm Hansen

Type: Diverse

Forlag: Forlag Malling Beck

Dette er der nu rådet bod på med "Biologisk feltguide", som er spækket med forslag til feltbiologiske undersøgelser på syv forskellige lokaliteter. Øvelserne er rettet mod biologi i overbygningen samt natur/teknik i 6. klasse.

Mappens første del er brugt på baggrundsviden til læreren om hver lokalitet samt forklaringer til øvelserne og formålet med dem. Til hver øvelse er der en materialeliste, hvilket er en god hjælp, når man skal have pakket grej til turen. Der findes desuden en samlet materialeliste til alle øvelser samt en litteraturliste med forslag til opslagsbøger og baggrundslitteratur.

Mappen er ordnet nemt og overskueligt med faneblade, så man hurtigt kan finde øvelserne til hver lokalitet. Øvelserne spænder vidt, også i sværhedsgrad - mange er ikke nye, men der dukker også anderledes typer op, for eksempel en fugleadfærdsøvelse, hvor man med hjælp fra to kilo døde fisk skal filme mågernes adfærd. Den havde jeg i hvert fald ikke set før.

Ved køb af mappen får man adgang til en hjemmeside, hvor kopisiderne kan downloades.

Mappen er et rigtig godt bud på et gennemarbejdet, fagligt velfunderet materiale, som vil være en hjælpende hånd til alle biologi- og natur/teknik-lærere. Køb den og brug den, så eleverne kan komme ud i den natur, det handler om, og lære om feltbiologi i praksis.