Anmeldelse

Verdens bedste folkeskole

Verdens bedste folkeskole

Bogens afsæt er forfatterens ph.d.-projekt, som gennem 21 variabler analyserer læringsmiljøet i den danske og den finske skole. Elevselvstændighed, medindflydelse og fokus på elevernes indbyrdes relationer er mere positivt til stede i danske klasserum. De øvrige variabler, blandt andet elevtryghed, god omgangstone og anerkendelse, er mest positivt til stede i de finske klasserum.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Den finske skole er verdens bedste folkeskole. Kriteriet er de finske elevers høje scoringer i Pisa-undersøgelserne. Bogen er baseret på Frans Ørsted Andersens ph.d.-projekt, en komparativ undersøgelse af den danske og den finske skole med afsæt i de to forskningsspørgsmål: Hvordan er danske og finske skoleelevers og læreres oplevelse af skolegangen og udbyttet heraf? Hvorfor er de finske Pisa-resultater (2000, 2003 og 2006) generelt bedre end de danske?

Fakta:

Titel: Verdens bedste folkeskole

Forfatter: Frans Ørsted Andersen

ISBN: 9788779345904

Pris: 198 kroner

Sider: 159 sider

Type: Bog

Forlag: Aarhus Universitetsforlag

Hen mod slutningen af bogen sammenfatter Andersen to finske uddannelsesforskeres konklusioner på sidstnævnte spørgsmål: "Finlands gode resultater synes at være forbundet med et helt netværk af sammenhængende faktorer, herunder elevernes egne interesser og fritidsaktiviteter, skolernes læringsmiljøer, forældrenes støtte såvel som andre sociale og kulturelle forhold".

Andersen fremhæver læringsmiljøet, identificeret ved 21 variabler, som afgørende faktor og konkluderer, at læringsmiljøet i den finske skole på de fleste variabler er bedre end i den danske skole. Variablerne er udledt af en række teoretiske tilgange med særlig vægt på flow-teorien. De beskrevne variabler er relevante for analyser af skolens praksis. Jeg kunne have ønsket en mere præcis kategorisering: Hvad hører eleven til, hvad hører læreren til, hvad vedrører undervisningen, og hvad vedrører andre forhold i og omkring skolen? Og jeg savner en diskussion af forholdet imellem dem - mon noget kommer før andet, er noget vigtigere end andet og hvorfor?

Cirka en tredjedel af bogen består af uddrag af observationer, lærer- og elevinterview. Den finske empiri fylder mest. Bortset fra ganske få forhold - den gratis sunde skolemad og enkeltmandsbordene - kunne den samlede empiri lige så vel beskrive forskellige danske skoler og klasser og således identificere spændingsfeltet i Danmark. De positive træk, som i undersøgelsen først og fremmest tillægges den finske skole, kan også iagttages i danske skoler og klasser. Og det er jo kun godt - det forøger chancerne for, at sådanne træk ved det gode læringsmiljø og det professionelle lærerarbejde kan vinde yderligere udbredelse i den danske skole. Hertil kan også denne bog inspirere. 

Bogens sidste kapitel er sammenligning, konklusion og perspektivering. Andersen tager forbehold for kvantificering af kvalitative data, men vælger dog at udarbejde en oversigt over resultaterne, hvor sammenligningen består i antallet af krydser for positiv tilstedeværelse af de enkelte variabler. Sammenstillingen af centrale udsagn viser, at markeringerne er baseret på ganske forskellig empiri - nogle gange elevsvar, andre gange lærersvar og atter andre gange Andersens observationer.