Anmeldelse
Skolehuse med indbygget fremtid
Århus barsler med velskabt idébog for skoleindrettere
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Alt for mange danske skolebygninger er slidt ned både fysisk og pædagogisk. Det er ingen nyhed, tværtimod. Måske er der allerede mange, som ikke gider høre mere jammer om den sag - men de dysfungerende skolehuse med deres mangelfulde udstyr står her stadigvæk og hæmmer skolen i at varetage adskillige af de opgaver, den er pålagt.
Det er nemt at sidde i Folketinget og lovfæste stolte tanker om individualisering, tværfaglighed, projektorientering og alt det andet, som udtænkes i videnskabelige elfenbenstårne i ind- og udland... for tanker er toldfri. For Folketinget synes det tillige at gælde, at tanker er ansvarsfri.
Hvordan skolens forældede instrumentarium skal ajourføres, er jo kommunernes sag. De må selv finde ud af, hvad der skal gøres, og hvor midlerne skal findes til at gøre det med. Systemet kaldes decentralisering. For andre end landspolitikere og pædagogikkens teoretikere kan det forekomme umoralsk - men sådan er den danske virkelighed.
Des mere beundringsværdigt er det, når enkelte kommuner alligevel tager handsken op og erstatter bragesnak med handling. Trods socialudgifternes voksende pres på kommunekasserne er disse behjertede kommuner begyndt at opdatere deres skolers rammer og redskaber. Ofte evner de tilmed at gøre det sådan, at vi atter får bekræftet, at holdbar udvikling i skolen kommer nedefra, selv om støtten ovenfra er lunken eller helt mangler.
Århus med et af landets største skolevæsener har i mange år kunnet opvise en misundelsesværdig dynamik på skoleområdet. Nu demonstrerer kommunen den nok engang i publikationen 'Skolens Rum', et idékatalog til nyindretning af skolens bygninger og udeområder. Den sprudlende, billedrige og smukt udformede bog viser med velsignet konkrete eksempler, hvordan skoler over det ganske land har tumlet med tidens pædagogiske udfordringer og omsat deres ideer i det fysiske skolemiljø.
Tekst, fotos og tegninger spiller ubesværet sammen om at anskueliggøre, hvordan (og hvor godt) det kan gøres, når udgangspunktet er skolearbejdet snarere end arkitekturen, og hvordan der alligevel kan komme æstetisk tilfredsstillende resultater ud af det.
Den århusianske idébog lever op til sin intention. Gang på gang møder læseren løsninger, som giver lyst til selv at prøve noget lignende - om det så er Skjoldhøjskolens udendørs historiske værksted, Islingeskolens 'handlebane', Nymarkskolens klasseværksteder eller Gammelgårdskolens skoletorv, for blot at nævne nogle få. Mon ikke mange af de beskrevne løsninger stadig vil have værdi, når den gældende folkeskolelov for længst er historie?
Bravo, Århus!
Skolens Rum - Ideer til indretning af skolens rum - hjemklasser, værksteder og uderum
Redigeret af Erik Christensen og Ruben Mols Jepsen
137 sider. 200 kroner + ekspedition
Århus kommunale skolevæsen
Kommune Information, bestillingsnummer 192 (telefon 8940 4740)