Anmeldelse

Rom blev ikke bygget på en dag

Klik for at skrive manchettekst.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Af Kirsten Krogh-Jespersen

At Rom ikke blev bygget påén dag, konstaterer Birgit Knudsen i en af bogens artikler, hvor hun beskriver sine egne og kollegernes erfaringer med, sammen med deres klasser, at kvalificere tværfaglige emne- og projektarbejder. Hun fortæller en inspirerende historie om, hvordan der kan skabes progression i arbejdet fra 1. til 6. klasse, og undervejs giver hun eksempler på sine refleksioner over didaktiske problemstillinger og handlemuligheder. I en anden artikel beskriver Karin Hald og Lena Bülow-Olsen eksempler på kvalificeret tværfagligt arbejde fra 1. til 3. klasse, hvor især dansk, billedkunst og historie inddrages. Titlen udtrykker et fromt ønske om, at træerne måtte vokse ind i himlen, og selv om det jo nok heller ikke sker for disse lærere og elever, er eksemplerne meget inspirerende, og man aner som læser et stort og alsidigt udbytte for alle involverede parter. Beskrivelserne i begge artikler har tværfaglighed som vinkel, men kan også læses som eksempler på en differentieret undervisning.

Ud over de to artikler med eksempler fra praksis rummer bogen en række mere teoretisk argumenterende artikler, som griber fat i forskellige didaktiske spørgsmål af betydning for at kunne forholde sig til og handle i spændingsfeltet faglighed - tværfaglig undervisning.

Det er langt hen ad vejen lykkedes for redaktionen at samle en række forfattere, som gennem deres artikler indirekte er i dialog med hinanden. Således rejser for eksempel Sten Larsen i artiklen 'Tværfaglighed og anonyme lærere' en række centrale spørgsmål vedrørende en mulig risiko for lærerens anonymisering som en konsekvens af et nyt læringsbegreb og det tværfaglige arbejde. Hans Jørgen Kristensens artikel 'Indholdsvalg først - og tværfaglighed som nødvendighed' og Bernard Eric Jensens artikel 'Folkeskolelov og tværfaglighed' kan læses som to indlæg, der med forskelligt udgangspunkt drøfter den samme problemstilling, nemlig hvordan tværfagligt tilrettelagt arbejde undgår at blive det, nogen beskylder det for at være, usagligt og tilfældigt.

Ole Vig Jensen begrunder i samlingens indledende artikel formuleringen i folkeskolelovens paragraf 5, styk 1, som et kompromis mellem at fastholde fagenes centrale rolle i folkeskolen og så tværfaglighed som overbegreb for skolens indhold og giver således den politiske forklaring på, at det nu er op til det lokale initiativ at formulere en lokal overfaglig læseplan, sådan som Hans Jørgen Kristensen foreslår, og som Fredensborg-Humlebæk Kommune er i gang med, omtalt af John Rydahl.

Pladsen tillader ikke en omtale af alle bogens artikler, hvortil også Karsten Schnack, Leif Moos, Erik Torm, Søren Breiting og Mogens Nielsen har bidraget, hver med væsentlige begrundelser for og synsvinkler på tværfaglighedens didaktiske muligheder og udfordringer.

Jeg kan anbefale artikelsamlingen til brug i lærernes grund- og efteruddannelse, idet den yderst kvalificeret giver stof til eftertanke og bud på, hvordan det tværfaglige arbejde kan gribes an.