Anmeldelse
Socialisering og habitus
Klik for at skrive manchettekst.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Anklager om smagsdommeri bliver ikke let. Bogen er fyldt med referater af videnskabelige undersøgelser, teorier og forklaringsmodeller, som forfatterne problematiserer efter tidens trends. Stillingtagen overlades til læserne, men på den anden side skjuler forfatterne ikke deres personlige holdninger, hvilket burde være et plus i undervisningssituationen og som oplæg til diskussion. Som titlen antyder, spiller den franske filosof Pierre Bourdieus teori om habitus og kulturel kapital en væsentlig rolle for forfatternes udgangspunkt.
Bogen er opbygget i tre dele. Danmarks udvikling fra feudaltiden til nutiden. Familie, afvigere og indvandrere i nutidig belysning. Teoretiske overvejelser om integration, socialisering, dannelse og pædagogik.
Den beskriver de forskellige perioder økonomisk, politisk, miljø- og samfundsmæssigt og selvfølgelig sociologisk, filosofisk og psykologisk. Den kunne kaldes »Matador« i lærebogsform. 68-erne, rødstrømperne, kvinderne i arbejde, Vietnam, rockere, hippier. Udviklingen fra autoritetstro, den fysiske strafs gradvise exit, dialogen og rundkredsen. Det hele er med.
Som baggrund for nye lærere og pædagoger er den en fornem opdatering af de pædagogiske og psykologiske teorier, der danner grundlag for en kritisk pædagogik og et nyt, aktuelt dannelsesbegreb.
Ja, men har en semiariestuderende eller en travl lærer tid til at læse en grundbog i pædagogik på 532 sider ?
Nok ikke, men der er vitaminer på hver side, og man behøver ikke at tømme glasset på én gang. Selv var jeg under læsningen flere gange ved at begå en stor anmeldersynd: at læse lystlæsning.