Nu kan skoler selv oplyse om tilgængelighed for handicappede

Forældre til handicappede og handicappede studerende får lettere ved at finde ud af, hvilke skoler der kan modtage dem. Fremover kan skolerne selv indberette oplysninger om blandt andet handicaptoiletter og kørestolsramper til databasen Vejviseren.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Databasen har eksisteret siden 2001, men dengang måtte skolerne sende et elektronisk skema til Undervisningsministeriet, som så tastede oplysningerne ind. Den mulighed benyttede 2.500 skoler og institutioner sig af, og de ligger på databasen med et kørestolssymbol.

Med den nye ordning håber ministeriet, at langt flere skoler griber chancen for at vise omverdenen, at de er fysisk tilgængelige.

"Det har vi ønsket i lang tid, men vi har først fået udviklet faciliteten nu. Vi har netop sendt besked ud til 4.000 skoler og institutioner med en opfordring til at lade sig registrere", fortæller fagkonsulent Preben Siersbæk Larsen fra Undervisningsministeriet.

Umiddelbart ligner det nye redskab en opfølgning på den resolution om handicappedes rettigheder, der blev vedtaget i FN i december. Resolutionen taler netop om, at handicappede skal have adgang til hele samfundet, herunder til skoler og uddannelsesinstitutioner.

"Resolutionen er endnu ikke ratificeret, så den er ikke årsag til, at vi nu har gjort det muligt for skolerne selv at indberette til Vejviseren. Men man kan sige, at vi med den nye mulighed er godt fremme i skoene i forhold til at opfylde dele af resolutionen", siger Preben Siersbæk.

Databasen knytter sig til bestemmelserne om gennemsigtighed og åbenhed i uddannelserne. At skolerne nu selv kan indtaste oplysninger hænger sammen med en justering af bestemmelserne ved nybyggeri og væsentlige ombygninger.

"Kravet om tilgængelighed har nu samme juridiske gyldighed som kravene til konstruktioner og brandsikkerhed. Det har Erhvervs- og Byggestyrelsen udgivet en vejledning omkring, og så er det oplagt, vi følger efter", siger Preben Siersbæk.

Skoler og institutioner skal lægge oplysningerne ind i Vejviseren senest den 28. februar. Derefter kan de løbende opdatere oplysningerne, så listen over skoler med god fysisk tilgængelighed konstant kan holdes ajour.

Udover Vejviseren har Undervisningsministeriet en portal om tilgængelighed i bredere betydning. Her kan elever, forældre og lærere blandt andet læse specialisters vurderinger af, hvad en lærer skal tage højde for i undervisningen af elever med handicap.