Anmeldelse

Mundtlig fortællekunst

Drømmenes Torv

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Af Kirsten Thonsgaard

195 sider, 230 kroner

Forlaget Klim

Bogen handler om den mundtlige fortællekunst. At skabe et møde mellem fortæller og tilhører er ikke kun et spørgsmål om bare at fortælle noget og heller ikke kun en teknik, det er en kunstart med sine særlige æstetiske krav.

Efter forfatterens mening har fortællingen som kunst fået et bredt gennembrud i 90'erne over hele verden.

Bogens skriftlige fremstillingsform har hentet kvaliteter fra den mundtlige fortælletradition. Den er medrivende og enkel, og faktion og sagprosa veksler. I afsnittene om Matthias Winther, Evald Tang Kristensen og H.J. Rink og andre historieindsamlere er disse kendte navne blevet til levende figurer i bogen.

Bogens afsnit om Axel Olriks næsten glemte episke love, som ofte bruges i fortolkninger af eventyr, afsnittene om forskellige typer af fortællere og de mange anvisninger og analyser af, hvordan en historie skal fortælles og opleves, er inspirerende, udbytterige og kan også direkte anvendes i en pædagogisk sammenhæng i folkeskolen.

Fem professionelle fortællere har nedskrevet en af de historier, som de i deres meget personlige udformning har fortalt. Det er gode historier, hvoraf nogle bygger på gammelt sagnstof, men her rammes forfatteren af sine egne udsagn om forskellen mellem den mundtlige fortælling og den skriftlige. De nedskrevne, mundtlige fortællinger virker undertiden sprogligt svage og pointerne platte. Hvad der fungerer mundtligt, gør sig ikke altid i nedskreven form.

Men ellers kan det anbefales at bevæge sig ind på drømmenes torv og lade sig inspirere af bogens smittende begejstring for fortællingen.

Helge Christiansen