Microsoft-glade forældre koster skolerne millioner

Danske skoler bruger primært Microsoft-programmer, som koster mange penge. Forældre og kommunen sværger til Microsoft, fordi de ikke er vant til at bruge de ellers gratis open-source-programmer.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Næsten alle skoler i landets fem største byer bruger Microsofts Office-pakken frem for open source-alternativer som OpenOffice. Det viser en rundringning, som computerworld.dk har foretaget. Og det koster skolerne dyrt. Hvor open source-programmerne ofte tilbydes gratis til skolerne, koster Microsoft-pakken i snit 400 kroner per skolelicens. Og med næsten 170.000 computere i de danske folkeskoler bliver det hurtigt til en millionudgift. Alene Århus Kommune bruger 4,3 millioner på Microsoft Office til kommunens skolecomputere.

Michael Hald, it-konsulent i Kommunernes Landsforening, mener, at kommunerne er bevidste om, at der kan hentes besparelser ved at bruge open source.

"Vi anbefaler alle kommuner at bruge open source-software, hvis der er penge at spare. Jeg synes, det vil være strålende, hvis flere kommuner vælger at gøre det", siger han til Computerworld.

Forældre presser med Microsoft

En af grundene til, at skolerne ikke bruger de gratis open source-programmer er, at lærere og forældre ikke bruger programmerne på deres private computere. Der kan derfor være problemer med at konvertere opgaver fra open source til Microsoft Office, og det afskrækker mange forældre.

"Der kan opstå konverteringsproblemer, når børnene er startet på en opgave i OpenOffice, men skal arbejde videre derhjemme, hvor mor og far bruger Word. I sådanne tilfælde går der ikke lang tid, før skolen får utilfredse forældre i røret, der ikke kan forstå, hvorfor skolen bruger nogle programmer, som de ikke kender", siger Michael Hald.

I Københavns Kommune har man tidligere forsøgt sig med open sourse-programmer, men i dag er Office-pakken installeret på alle skolernes computere. Det siger Karl-Erik Andersen, it- og kontorchef i Københavns Kommunes Børne- og Ungdomsforvaltning.

"Der har været en række forsøg med open source på skolerne i København, men hver gang er forsøgene strandet på, at forældrene ikke synes, at det er en god ide. Flertallet af forældrene vil helst have, at børnene bruger de programmer, som de selv kender fra arbejdspladsen og andre steder", siger han.

Karl-Erik Andersen understreger, at det er skolebestyrelsen på den enkelte skole, der træffer valget af kontorpakker på elevernes computere.

Tønder kan

I Tønder Kommune har man ifølge Computerworld valgt det gratis open-source-program OpenOffice frem for Microsoft Office. Og både lærere og elever er godt tilfredse med de nye programmer. Derudover sparer Tønder Kommune i nærheden af 400.000 kroner om året i licensudgifter. De penge skal bruges til nyt it-udstyr, fortæller Tønder Kommunes it-skolekonsulent Erik Sønderup Kristensen, der har stået i spidsen for skolernes overgang til open source-programmer.

For at imødegå konverteringsproblemerne har kommunen i samarbejde med It- og Telestyrelsen uddelt usb-nøgler med OpenOffice, så eleverne kan installere det på hjemmecomputeren. Det er en af grundene til, at det Sønderjyske projekt er gået smertefrit, mener Erik Sønderup Kristensen,

"Jeg har stadigvæk til gode at møde en utilfreds elev. Ungerne har tacklet det fantastisk. De skifter i forvejen mobiltelefoner og computere som vinden blæser, og derfor vænner de sig også hurtigt til, at softwaren er en lille smule anderledes", siger han.

Tilføjet 12.02 kl. 14.12

Se hvad Microsoft siger om open source i folkeskolerne ved at klikke på linket til højre.