Anmeldelse

Matematiklærerens hjernevrider 1-4

Klik for at skrive manchettekst.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I et beskedent, men alligevel indbydende layout foreligger fra forfatterens eget forlag en pæn samling på fire gange 24 gruble- og hjerne-vrideropgaver.

Det er ikke, fordi konceptet som sådan er nyt, og flere opgaver i materialet er da også tidligere set i andre sammenhænge. Men i sit ret omfattende forord plæderer Ole Haubo for, at grubleopgaver aktuelt har fået status som mere end blot afveksling og »leg« i undervisningen. Der henvises i den forbindelse både til det nye matematikfaghæftes omtale af handleberedskab over for problemer af ikke-rutinemæssig karakter og til Gardners teori om de syv intelligenser.

Hvert af de fire hæfter (2.-4., 4.-6., 6.-8. og 8.-10. klasse) indeholder da også en række meget varierede opgaver og spil, der udfordrer eleverne og deres lærere til at vride hjernen, det vil sige til at tænke utraditionelt. Indimellem er der dog opgaver, hvor løsningen ved hjælp af for eksempel to ligninger med to ubekendte eller gammeldags brøkregning ligger lige for. Åbenbart også for materialets forfatter det kan man se, når man smugkigger i den »facit«-liste, der heldigvis er anbragt bagest i hver bog.

Det står naturligvis læreren frit for, om han eller hun vil lade små »dryp« af hjernevrid falde gennem hele skoleåret, eller om der skal afvikles et mere sammenhængende forløb (eksempelvis julekalendermatematik der er jo netop 24 opgaver i hvert hæfte). Under alle omstændigheder har vi her et nyttigt og lettilgængeligt materiale, der kan viderekopieres eller printes direkte fra computeren. Lidt af et fund.