Kræver undersøgelse af modersmålets betydning

Skolepolitikerne i fem af Danmarks største byer efterlyser i et brev til undervisningsminister Ulla Tørnæs en grundig dansk evaluering af modersmålets betydning for tosprogede børns succes i skolen.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Politikerne - uddannelsesborgmester i København, Per Bregengaard og skolerådmændene i Århus og Odense, Torben Brandi og Ruth Larsen samt udvalgsformændene fra Randers og Esbjerg, Bent Martinsen og Knud Jager Andersen - peger i deres brev på de internationale og danske undersøgelser, som peger på, at modersmålet har stor betydning for indlæringen. De skriver, at de mener, en grundig national evaluering er påkrævet og stiller deres skolevæsner til rådighed for en sådan undersøgelse. Trods afskaffelsen af kommunernes pligt til at tilbyde modersmålsundervisning, indgår modersmålet stadig på forskellig vis i folkeskolens arbejde i de fem byer.

Politikerne henviser i deres brev til professorerne Wayne Thomas og Virginia Collier, der for det amerikanske undervisningsministerium har gennemført en meget stor undersøgelse over tid, som klart viser, at de undervisningsprogrammer for tosprogede, der giver den største effekt, er dem, der inddrager børnenes modersmål. Det danske undervisningsministeriums integrationsprojekt fra 1994-98 dokumenterede ligeledes positive vurderinger fra stort set alle projekter om modersmålets betydning for de tosprogede elevers skolesucces, skriver politikerne, og henviser også til professor Niels Egelunds analyse af Pisa-undersøgelsen, der peger på, at lande med mere positiv holdning til modersmålet end Danmark kan udvise bedre testresultater hos de tosprogede elever.

Skolepolitikerne fra den sjette by i Seks-by-samarbejdet, Aalborg, er ikke medunderskrivere på brevet.