Niels Thrysøe stiller op for Venstre i Svendborg.

Lærer og venstremand: Generelt er man som lærer blevet meget presset på tiden

Niels Thrysøe vil være lærernes stemme i Svendborg byråd. Han mener ikke, politikerne ved nok om, hvad der sker ude på skolerne eller om, hvor pressede lærerne er.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Efter lockouten af landets folkeskolelærere i 2013 stod Niels Thrysøe tilbage med en fornemmelse af, at noget måtte gøres. Sammen med sine kollegaer havde han lige været lockoutet, og frustrationen over lockouten og indførslen af folkeskolereformen fik ham til at stille op til kommunalvalget samme år.

"Jeg synes, det var dårligt politisk håndværk, at man prøvede at trumfe reformen igennem. Og så er der mange måder at prøve at gøre noget ved det på. En af måderne er selv at tage ansvar, og det er derfor jeg stiller op til byrådet", siger Niels Thrysøe.

Han stiller for anden gang op til byrådet i Svendborg. Ved valget i 2013 blev han ikke valgt, men nu gør han et nyt forsøg på at sætte folkeskolen på den politiske dagsorden i det sydfynske.

"Jeg synes ikke det er blevet meget bedre efter indførelsen af reformen, tværtimod er resultaterne af det dårlige håndværk dengang, at der er stort pres på lærerne i folkeskolen. Der er ikke nogen lærere der har ejerskab over reformen eller synes, det var en god idé. Der er enkelte der trives rigtig godt, men generelt er man som lærer blevet mere presset på tiden", siger han.

Lærer og kandidat: "En uriaspost at være SF'er på lærerværelset" 

Ifølge Niels Thrysøe er der stadigvæk langt igen, før tilliden mellem politikerne og folkeskolelærerne er genoprettet.

"Det sår er ikke blevet helet. Man begynder virkelig at mærke det nu. Der er flere og flere lærere der stopper og ikke kommer igen, og det er jo ikke et sundt tegn", siger han.

Lærere skal have mere efteruddannelse

Niels Thrysøe håber på, at han efter kommunalvalget kan være lærernes stemme på Svendborg Rådhus. Ifølge ham er der for få politikere der ved, hvad der faktisk sker ude på skolerne.

"I første omgang er der brug for opmærksomhed fra politisk side. Lærerne skal føle, at der er nogen, der er bevidste om folkeskolen og om deres arbejde. Der skal være en bevidsthed i byrådet om, at der er en gruppe medarbejdere i kommunen, som er presset og ikke har ordentlige vilkår. En af de store ulemper ved lovindgrebet er, at der mangler forståelse for lærerne blandt politikerne", siger Niels Thrysøe.

Og hvad skal lærernes stemme så bruges til? For Niels Thrysøe er der ingen tvivl: inklusionsområdet halter gevaldigt.

"Der skal være mere fokus på inklusionsproblematikken. Der er mange lærere, der ikke er uddannet til de problemstillinger, de møder ude i klasserne. Det synes jeg, vi skal gøre noget ved", siger han.

Men som med så meget andet, så spiller økonomien en stor rolle i kommunalpolitikken. Venstre-kandidaten anerkender da også, at det bliver svært at gøre noget ved de inklusionsudfordringer, han mener der er i folkeskolen, hvis der ikke følger penge med.

Lærer og kandidat: Liberal skolepolitik handler om frihed til skolerne 

Niels Thrysøe peger blandt andet på, at intentionen med folkeskolereformen var at spare penge på skolerne, fordi lærerne skulle undervise mere.

"Det kommer utrolig hurtigt til at handle om økonomi. Reformen medførte i gennemsnit to timers ekstra undervisning om ugen per lærer, og selvom KL betegner det som en succes, så var det ikke derfor reformen blev indført. Men efterfølgende har det så vist sig, at det alligevel var en af grundene", siger Niels Thrysøe.

Specielt at være venstremand

Lærere med medlemskort til Venstre er ikke dem, man oftest støder ind i når man går ind på et lærerværelse. Kun omkring ti procent af landets folkeskolelærere svarer i meningsmålinger, at de stemmer på Venstre. Det kan Niels Thrysøe sagtens genkende.

"Flere af mine kollegaer synes da, at det er spændende at jeg stiller op, men vi er ikke ligefrem politisk på bølgelængde. Det er lidt specielt at være venstremand i folkeskolen, fordi der ikke er så mange af os", siger han.

Gør ligesom 4000 andre lærere: Find kandidaten til dit skolesyn 

Han gør det samtidig klart at Venstre er et stort parti, hvor man ikke nødvendigvis er enig med alle andre om alting.

"Jeg er da heller ikke enig i alt, hvad Venstre mener. Jeg mener godt at man kan være liberal og samtidig tage et socialt ansvar. Der er en bred meningsdannelse i Venstre, hvor der er plads til mange holdninger", forklarer Niels Thrysøe.

Niels Thrysøe underviser i idræt, matematik og natur/teknik på Tved Skole i Svendborg, er 57 år og stiller op til byrådet i Svendborg. Ved kommunalvalget i 2013 fik Venstre 20,7 procent af stemmerne i kommunen og dermed seks pladser i byrådet.

Folkeskolens Kandidatprøve kan du se, hvad han har svaret på 12 skolepolitiske spørgsmål og teste dine egne holdninger op imod kandidaternes:

Læs mere

Niels Thrysøe i Folkeskolens Kandidatprøve