Anmeldelse
Indskoling, Dansk, Fortælling
Jeg vil li' fortælle en historie
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Af Stig Brostrøm (redaktør)
Skriftserie fra Center for Småbørnsforskning
nummer 11
143 sider, 50 kroner
Danmarks Lærerhøjskole
Kan købes hos Danmarks Pædagogiske Bibliotek
E-mail: bogsalg@dpb.dlh.dk
'Nu har jeg lært at fløjte Pippi Langstrømpe på finsk!', udbrød en pige glædestrålende, da hun havde deltaget i et fællesnordisk træf om projektet 'Sagofärden' (historierejsen). Cirka 30 danske pædagoger videregiver erfaringer med at nedskrive børns fortællinger og udveksle dem med institutioner i de øvrige nordiske lande. Hovedvægten ligger dog på Stig Brostrøms omfattende analyse af 359 historier fortalt af børn. Denne spændende og grundige kategorisering af historietyper er en god og nødvendig hjælp til at håndtere alle de mangfoldige historier, som børn finder på, og som længes efter et publikum.
Første del af bogen, hvor en række deltagere beskriver deres erfaringer, giver et noget springende forløb: der refereres for eksempel i flere indlæg til det praktiske arrangement af de samme møder. Til gengæld gengiver disse ret uredigerede indlæg på en god måde deltagernes førstehåndsberetninger med begejstring og engagement.
Projektet foregik i børnehaver, men der er megen inspiration at hente for børnehaveklasseledere og lærere i indskolingen. Her er et godt bud på, hvordan man kan håndtere stadig mere højlydte krav om at begynde læseindlæringen på et tidligere tidspunkt i børnenes liv. Historiefortælling er jo i overensstemmelse med børnehavernes pædagogiske tradition, og på flere institutioner medførte aktiviteten, at flere børn selv begyndte at legeskrive. Aktiviteten gav mening for børnene, fordi de selv kunne se fordelen ved, at en historie kan skrives ned.
Den lille bog er glimrende som inspiration til at starte eller videreudvikle sin helt egen fortælletradition i indskolingsklasserne. Værsgo og fortæl!
Tonny Hansen