Anmeldelse

Historie

Hvem boede hvor

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Kendte danskere i 1800-tallets København

Af T.M. Sandau

176 sider, 249 kroner

Aschehoug

Tidligere pååret udkom en bog om, hvor kendte danskere ligger begravet på de københavnske kirkegårde, og nu kommer så en bog om, hvor de boede - dog med den begrænsning, at det kun drejer sig om folk, som var kendte i 1800-tallet.

Denne omfangsrige og interessante, velskrevne bog handler om 200 af hovedstadens indbyggere. Der begyndes med Absalonsgade 16, her boede kvindesagsforkæmperen Pauline Worm ved sin død i 1883, og sluttes med Østergade 6, hvor Fritz Jürgensen, tegneren, ham med 'Gyssebogen', boede fra 1843-55. På denne måde nævnes alle relevante adresser, og undervejs skrives en kortfattet biografi over adressernes indvånere. Mange havde flere adresser, og derfor er deres biografi delt i flere afsnit. Sådan fås et lille indblik i de enkelte personers livshistorie og samtidig et indtryk af den tids bedre borgerskab.

Bogen er forsynet med et antal sort-hvide illustrationer, flest portrætter. Den er beregnet til at have med på en tur rundt i byen.

Alligevel savnes oplysninger om husene. Ganske vist er kun medtaget bygninger, som endnu eksisterer, men de ser vel næppe alle ud som oprindeligt.

Også et kort savnes, men der er et udførligt personregister og noter med forklaringer på nogle af de anvendte begreber, som ikke umiddelbart forstås i dag.

En god brugsbog, som kan være af lokal interesse eller nyttig ved besøg i byen.

Hans Erik Berthelsen