Haarder: Kommunerne vil tænke langsigtet

Undervisningsminister Bertel Haarder (V) afviste i går på et samråd i Folketingets uddannelsesudvalg, at kommunerne vil parkere flere unge handikappede på førtidspension, fordi de er billigere at få uddannet end unge på kontanthjælp.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

På samrådet fortalte forstander Ole Lauth fra Egmont Højskolen i Hou ved Odder om en knap 18-årig spastisk pige, der har fået afslag fra sin kommune på at tage en ungdomsuddannelse på den handicapvenlige højskole, skriver Politiken.

Når den nye lov om ungdomsuddannelse for udviklingshæmmede træder i kraft - formentlig til august - skal kommunen betale hele beløbet, hvor staten før betalte for specialundervisningen. Det er især unge handicappede på kontanthjælp, der kan komme til at koste mere end tidligere. Kritikere frygter derfor, at kommunerne vil se mere på prisen, end på hvilken uddannelse der er mest relevant for den unge.

Ifølge Politiken er der allerede kommuner, som tilbyder den gruppe unge relativt billige uddannelsesforløb inden for kommunegrænsen - også selv om der uden for kommunen ligger skoler, der nok er dyrere, men også passer bedre til de unge.

Bertel Haarder var i går kaldt i samråd af Socialdemokraterne, de radikale og SF for at kommentere højskoleforstanderens bekymringer. Ministeren påpegede, at kommunerne har store, livslange udgifter til førtidspension, så han regner derfor med, at de vil tænke langsigtet.

Lovforslaget har været til behandling to gange. Trods oppositionens skepsis ventes det at blive vedtaget, inden Folketinget går på sommerferie 1. juni.