14 skoler bliver til fire i Fredericia

Et enigt byråd i Fredericia har vedtaget at lave kommunens 14 folkeskoler om til fire. De nye stor-skoler vil hver især komme til at bo på tre forskellige matrikler. To af matriklerne vil typisk huse såkaldte basisskoler (0.-6. klasse). På den tredje - overbygningsskolen - vil de store elever gå. "Der vil blive fyret lærere i stor stil", siger kredsformand.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Byrådet i Fredericia Kommune besluttede i går, at kommunens skoledistrikter skal omlægges. Omlægningen giver en besparelse på 29 millioner blandt andet som følge af, at klassekvotienten løftes fra 21,5 til 23,8.  Nogle af penge skal bruges til skoleudvikling, resten skal ned i den tomme kommunekasse.

"Vi har besluttet en model, som betyder, at vi sparer 29 millioner kroner årligt, så vi fremover kan føre 12-15 millioner kroner tilbage til skoleudvikling. Pengene skal sikre en bedre folkeskole", siger formand for  børne- og ungdomsudvalget Peder Hvejsel (V).

Helt så lyst ser formanden for Fredericia Lærerkreds Per Breckling ikke på det.

"Der er i forvejen blevet 27 færre lærere i Fredericia til det samme elevtal, og det her vil betyde rigtig mange lærerfyringer", siger Per Breckler.

Han understeger, at nedskæringen på 29 millioner ikke er begrundet i faldende elevtal. Det er ren besparelse, siger han. Han kalder projektet et "et stort eksperiment med folkeskolen".

"Der er 5.500 elever i Fredericia. 2.000 af dem skal skifte skole, og de resterende 2.500 får deres klasse brudt op. Nogle lærere skal arbejde på to forskellige matrikler og får deres kollegiale fællesskab brudt op. Det er et stort eksperiment, hvor elevernes, lærernes og skoleledernes hverdag bliver sat i spil", siger han. "Det psykiske arbejdsmiljø er voldsomt presset".