Førende autistforsker taler på messe om it-hjælpemidler

6.000 af de 30.000 danske autister lever i større eller mindre grad uden et talesprog. Forskere i USA gør et pionerarbejde med at udvikle it-hjælpemidler, så de kan få et bedre liv. Speciallærere kan møde en af de førende forskere på årets HITmesse.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I Danmark har man kun lige taget hul på arbejdet med at udvikle hjælpemidler, der kan støtte autister i deres kommunikation, så det er med en vis portion stolthed, at Hjælpemiddelinstituttet i Århus præsenterer Dr. Joanne Cafiero som hovedtaler på årets HITmesse.

Joanne Cafiero er en ledende og anerkendt figur på autismeområdet. På messen i Nyborg viser hun via casestudier, redskaber og strategier, at personer med autismeforstyrrelser har et langt større potentiale inden for kommunikation, end man umiddelbart ser.

"Det er veldokumenteret, at vanskeligheder med kommunikation er en nøglemarkør i diagnosen af forstyrrelser inden for autismespektret. På samme måde er det veldokumenteret, at netop evnen til at benytte funktionel spontan kommunikation vil forbedre livskvaliteten. En stadig større del af forskningen på området støtter derfor brug af kommunikationshjælpemidler til disse mennesker", lyder det i oplægget til foredraget, der finder sted på messens første dag i morgen.

Flere tilbud til speciallærere for børn og voksne

Også andre foredrag, workshopper, seminarer og udstillinger henvender sig til speciallærere for både børn og voksne.

Der er blandt andet workshopper om programmerne mediamixer, cd-ord 6 og boardmaker 6 og seminarer med titler som 'Litterær indlæring med inddragelse af it', 'Ord på en hverdag med kommunikationsvanskeligheder' og 'Hjælpemidler til personer med psykisk sygdom'.

I seminaret 'Mindmapping og videndeling i praksis' giver Jens Andreasen, ikt-vejleder på CSV Sydøstfyn eksempler på, hvordan videndeling kan praktiseres i voksenspecialundervisningen på tværs af tid og geografiske afstande. Han præsenterer også en omfattende database, som er udviklet af netværket for ikt-vejledere i Region Syddanmark.

I ' Smartboard i specialundervisningen' demonstrerer Helle Milàn Nielsen fra Raklev Skole ved Kalundborg og Hanse Rørbæk Madsen fra ASV Kolding, hvordan de bruger et interaktivt whiteboard til at undervise henholdsvis børn med for eksempel autisme eller Aspergers syndrom og voksne med for eksempel hjerneskadede, læse-stave-vanskeligheder eller udviklingshæmning.

HITmessen afvikles tirsdag og onsdag på Hotel Nyborg Strand. Se hele programmet via linket til højre.

Læs mere