Anmeldelse

Geotoper 1 + 2

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Geotoper 1 og 2" tager udgangspunkt i de geografiske rum, hvor mennesker på jorden bor og lever.

Der arbejdes i bøgerne med grundlæggende geografifaglige aspekter, der kan bruges i folkeskolens 7.-9. klasse. Geografforlaget har i denne serie haft tydeligt fokus på målgruppen 7.-9. klasse og har fastholdt en fornem sammenhæng mellem bøgernes indhold og folkeskolens trin- og slutmål i geografi.

"Geotoper 1" indeholder følgende områder: "Vi arbejder med geografi", "Energi", "Den rige verden", "Verdens befolkning", "Klima" og et afsluttende evalueringsafsnit "Hvad har du lært?" Bogen tager udgangspunkt i almene geografiske problemstillinger og giver derved læseren grobund for geografisk viden. Bogen har en række gode billeder, modeller og kortudsnit, der giver et fint overblik.

"Geotoper 2" har følgende indholdsområder: "Vand", "Folk og steder i Danmark", "Naturens stærke kræfter", "Den fattige verden", "Kort lære", "Danske naturlandskaber" og til sidst et "Hvad har du lært?"-afsnit. I denne anden del af bøgerne om geotoper arbejdes der også med grundlæggende og væsentlige geotoper - eksempelvis er afsnittet om danske landskaber meget velegnet til læsning og efterfølgende ekskursion i landskabet. Bogens illustrationer vil givetvis give anledning til spørgsmål, men også forståelse for det faglige indhold.

På nuværende tidspunkt er der også en lærerhåndbog og arbejdshæfte til "Geotoper 1". Lærerhåndbogen giver geografilæreren en lang række af undervisningsmuligheder, der bestemt giver både geografisk og didaktisk inspiration. Arbejdshæftet indeholder en række opgaver, der følger bogens indhold. Hæftet er meget faktaorienteret, men der er dog også opgaver, som har fokus på opgaveløsning - et godt hæfte, der giver fin sammenhæng i hele materialet.

Til hele området er der også knyttet en nettjeneste, der kaldes GeotopNet, som hele tiden opdateres og giver eleverne mulighed for at søge ny og tidssvarende viden.

"Geotoper 1" er til 7. klasse, og "Geotoper 2" er til 8. klasse, og til juni kommer "Geotoper 3" til 9. klasse.

Serien kan bestemt anbefales til undervisningen i geografi, men også i mange tværfaglige sammenhænge.