Anmeldelse

Format 4

Matematiksystem med mange ansigter

"Format" prioriterer aktiviteter med mundtlighed og samarbejde meget højt. Det gennemsyrer materialet, at forfatterne vil have eleverne, ikke læreren, i sving. Hurra, hvis det kan blive et farvel til tavleundervisning, hvor kun få er aktive.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hvilket lærebogssystem til matematik er det bedste? Og findes det? Hvordan skal jeg vælge lærebogsmaterialer? Vigtige spørgsmål, som der ikke kan svares entydigt på. De fleste lærebogsmaterialer har som deres fornemste mission at være dækkende for undervisningen i faget. At give læreren en dækkende pakke af undervisningsmaterialer, så han/hun blot skal tilføje sig selv som læremiddel og formidle forlagets læremiddelpakke. "Format" er ingen undtagelse. Systemet indeholder alt det, vi kan forvente af et matematiksystem. Elevbog, lærervejledning, regnehistorier med tilhørende cd med opgaverne indtalt til støtte for læsesvage elever, værkstedsmappe, der indeholder værkstedskort til fordybelse og differentiering, evalueringshefte, kopiark med videre. Derudover er der udgivet en materialekasse, som dækker 4.-6. klasse. Materialekassen indeholder konkrete materialer til brug i forbindelse med værkstedskortene i værkstedsmappen. 
Indholdsmæssigt forsøger "Format" at skille sig ud på tre måder: Det prioriterer læringsstile højt, lægger op til værkstedsarbejde og har tilknyttet evalueringsmateriale.
Rent praktisk adskiller materialet til 4. klasse sig fra alle de øvrige matematiksystemer på markedet ved ikke at have en grundbog. Eleverne benytter udelukkende engangsbøger og værkstedsmaterialer. Dette er også planlagt til udgivelserne for 5. og 6. klasse og vil sikkert være en strukturel fordel for nogle elever, men vil nok også give rynkede bryn hos den budgetansvarlige på mange skoler.
"Format" er et omfattende materiale, som vil tilgodese mange læreres ønske om en matematikundervisning, der i stor udstrækning inddrager praktiske aktiviteter og aktiviteter af undersøgende og eksperimenterende karakter.
Som udgangspunkt vil alle systemer forsøge at opfylde alle krav og forventninger i forhold til nyeste udgave af Fælles Mål. Spørgsmålet er, hvordan det faglige indhold formidles, og hvilke formidlings- og undervisningsformer materialet lægger op til. Det bedste lærebogsmateriale findes ikke. Det altafgørende er, hvilke elever der skal undervises, og hvilke undervisningsformer lærerne ønsker at benytte. Nogle vil hade "Format", og nogle vil elske "Format" for de samme ting. Men læringssyn er et vigtigt parameter, når der skal vælges læremidler.
"Format" er et rigtig godt materiale for den lærer, der prioriterer projektarbejde, praktiske aktiviteter og inddragelse af læringsstile højt. Systemet lægger op til mange spændende aktiviteter. Et godt bud på en materialepakke til matematik, som inddrager mange af tidens pædagogiske strømninger.

Fakta:

Titel: Format 4

Forfatter: Janus Madsen, Lone Anesen, Nina Winther

ISBN: 9788723030726

Forlag: Alinea