Anmeldelse
Vejledning og praksisteori
Klik for at skrive manchettekst.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Forfatterne har tidligere udgivet bogen "På egne vilkår", hvor de fokuserede på vejledning i læreruddannelsen og udviklede begrebet om læreres praksisteori. Denne bog er et videre arbejde med feltet, både i bredden til andre professioner og faggrupper, i dybden med en teoretisk forankring og med opsamling og vurdering af erfaringer fra kurser og seminarer. Bogen kan læses som en fortsætterbog omtrent 20 år efter "På egne vilkår", som forfatterne selv henviser til, hvis man ønsker en mere elementær fremstilling.
I bogen er praksisteori blevet udviklet til en teoretisk konstruktion, benævnt praktisk fagteori (PFT). Om dette siger forfatterne, at "vi antager, at der findes et sådant privat, tankemæssigt beredskab med elementer fra egen erfaring, isprængt information om andres erfaringer, sat ind i en ramme af teoretisk kundskab og indsigt og ordnet efter værdier, vi opfatter som vigtige". Denne beskrivelse giver givetvis et idealiseret billede af de flestes PFT.
Bogen er omfattende og rig på begrebsafklaringer, refleksioner og praktisk orienterede muligheder. Væsentligt er det, at vejledning ikke alene behandles i et eksklusivt, individuelt perspektiv, men også i forhold til grupper i forbindelse med professionsudvikling, organisationsudvikling, kvalitetsudvikling og evaluering.
Bogen må betragtes som et must for læreruddannere, både for praktiklærere og seminarielærere og for professionsuddannere i det hele taget. Der er stof til eftertanke og til handlingsbrug langt ud over, hvad en kort anmeldelse giver mulighed for at vise.