Skældud til KTO

Kongressen var uenig om, hvordan man får KTO til at ændre sig

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

For 152. Imod 137. Sådan var stemmetallene, da en vedtagelse om Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte (KTO) var til afstemning (se vedtagelse på denne side).

Resolutionen kritiserer KTO for at fremlægge resultatet af overenskomsten på en måde, der gav et 'misvisende billede' af de generelle lønstigninger, står der i vedtagelsen. Andre udtryk er, at KTO står som utroværdig i medlemmernes øjne.

Det mente formand Anni Herfort ikke var et godt signal at sende til sine kommende forhandlingspartnere, og hun fremhævede, at kritikken allerede har været fremført. Men kritikerne, med Dorte Lange (Søllerød Lærerforening) i spidsen, fastholdt, at det er nødvendigt at fortælle medlemmerne, at DLF er meget utilfreds med, hvordan KTO har tacklet forhandlingerne.

Det endte med en afstemning, som formanden og hendes støtter tabte. Samtidig fik en anden vedtagelse bred opbakning. Den opfordrer hovedstyrelsen til at sørge for at diskutere de værdier og holdninger, som et fremtidigt forhandlingsfællesskab skal bygge på.

Værdier før struktur

Kongressen pålægger hovedstyrelsen at diskutere de værdier og holdninger, et forhandlingsfællesskab skal bygge på.

Hovedstyrelsen skal ud fra værdidiskussionen opstille krav og ønsker til det fremtidige forhandlingssamarbejde. Punktet behandles på næste ordinære kongres.

Misvisende

Resultatet af overenskomsten blev denne gang præsenteret på en ny måde. For første gang indregnede forhandlingsudvalget i Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte (KTO) reguleringsordningen i de generelle lønstigninger ved præsentationen. Såvel under forhandlingsforløbet som under afstemningen gav dette et misvisende billede af de generelle lønstigninger.

Alle skøn over inflationen i de kommende tre år tyder på, at de generelle lønstigninger i Overenskomst 02 ikke kan holde trit med stigningerne i forbrugerpriserne. Kongressen finder det uacceptabelt, at KTO konsekvent har fastholdt det modsatte i forbindelse med urafstemningen. Det har medført, at KTO nu få uger efter urafstemningen fremstår som utroværdig i mange medlemmers øjne.

Det er derfor nødvendigt at foretage indholdsmæssige og strukturelle ændringer i forhandlingssamarbejdet og vurdere muligheden for mere fleksible løsninger, der kan tilgodese de enkelte organisationer.

Uanset karakteren af et fremtidigt forhandlingssamarbejde er det afgørende, at samarbejdet har opbakning blandt organisationernes medlemmer.