Ingen penge til praktiklæreruddannelse

Selvom kommunerne får udgifterne dækket af staten, kniber det med at bevilge penge til ny uddannelse

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Regeringen har forhøjet bloktilskuddet til kommunerne med 60 millioner kroner, så de kan betale, hvad det koster at give lærere en uddannelse til praktiklærer, men i Lemvig Kommune ryger pengene i kommunekassen. Skal der uddannes praktiklærere, må skolerne selv betale.

'Vi har ikke fået et større budget, selvom kommunen har fået et større bloktilskud', siger børne- og kulturchef Gunnar Nordestgaard. 'De 200 timer, vi centralt har, bliver brugt til andre kurser. Skolerne må finde midlerne på deres eget kursusbudget.'

'Vi har endnu ikke med sikkerhed kunnet se, hvad vi får i øget bloktilskud. Derfor er der ikke afsat yderligere midler i år, men vi tager bevillingen op igen til næste år', siger formand for kommunens Børne- og Kulturudvalg, Heidi Krejberg, Socialistisk Folkeparti.

Resultatet er, at ingen af kommunens lærere får den nye uddannelse i år.

'Vi har taget det op over for kommunen, men beskeden var, at man er optaget af store sparerunder, og at forhøjelsen af bloktilskuddet ikke giver flere penge til kurser', siger formanden for Lemvig, Struer og Omegns Lærerkreds, Niels Dragersdal.

Den nordvestjyske kommune er ikke ene om at nedprioritere den nye uddannelse. I Ringkøbing Amt er der kun tilmeldt i alt ni lærere fra tre kommuner. Konsekvensen er, at Nr. Nissum Seminarium har måttet droppe at oprette hold til august.

Håbløs situation

Praktiklærerforeningen er først nu ved at danne sig et overblik over, hvor mange seminarier der ikke gennemfører uddannelsen, og om det er, fordi kommunerne handler, som man gør i Lemvig. Derfor vil formand Torben Roswall ikke komme med en skråsikker udmelding.

'Hvis det er tilfældet, at mange lader være med at bruge pengene til formålet, er det en håbløs situation. Der har været ført en ulidelig lang række forhandlinger for at få uddannelsen i gang. Der er ikke behov for flere forhindringer', siger han.

Erling Astrup mener, at flere seminarier bliver nødt til at droppe praktiklæreruddannelsen i år på grund af for få tilmeldinger. Det gælder dog ikke Odense Seminarium, hvor han er leder af efter- og videreuddannelsen.

'Vi har fået 26 tilmeldinger. 17 af dem kommer fra Odense Kommune. Mange kommuner er derfor dårligt repræsenteret'.

Pengene fra staten bliver først udbetalt i november. Det kan forklare, hvorfor kommuner lukker pengekassen i.

'Hvis det er tilfældet, tænker de meget småligt', siger Erling Astrup.

Formanden for Praktiklærerforeningen mener, at det kommer til at svie til kommunerne selv, hvis de ikke satser på at uddanne praktiklærere. 'Så kan de ikke vente det kollektive løft af praktikken, som alle har tilkendegivet, at de gerne vil have', siger Torben Roswall.

Få tilmeldte

I forbindelse med læreruddannelsesloven blev der afsat 60 millioner kroner til uddannelse af praktiklærere over en femårig periode og herefter ni millioner kroner årligt.

Uddannelsens omfang svarer til en sjettedel årsværk. Uddannelsen ligger under åben uddannelse og indplaceres på samme niveau som en pædagogisk diplomuddannelse. Det skønnes, at der for 60 millioner kroner kan uddannes cirka 1.300 praktiklærere. Der er i alt tilmeldt 27 til uddannelsen under CVU Midtvest, der dækker Ringkøbing og Viborg Amter samt en del af Århus Amt. Hvis det er niveauet over hele landet, tager det meget lang tid, før der er uddannet så mange, som der er penge til.