Anmeldelse

Årets danske sange 2008

Årets danske sange 2008

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Som musiklærer skærpes opmærksomheden altid, når nye, danske sange præsenteres. Er kvaliteten så høj, at man kan udvide repertoiret? I dette tilfælde er svaret uden vaklen et rungende "Ja".

"Årets danske sange" præsenterer 28 sange, og her er rigtig mange gode sange, der nok skal vise sig både at have slidstyrke og indeholde hitkvaliteter. 28 sange er mange at forholde sig til, men frasorteres en god håndfuld, der enten er for teksttynde eller melodisk trivielle, står man tilbage med 20 gode sange, hvoraf ti er rigtig gode, og måske fem er decideret fremragende. I sandhed et flot udbytte.

Medtaget er tre sange med samme tekst, den fra konkurrencen obligatoriske og meget flotte "Det land der rummer alle jordens farver" af Hans Kragh-Jacobsen. Af disse skal specielt fremhæves Kenneth Henckels meget melodiske bud, men også at de alle tre i deres forskellighed på samme vis fortolker elementer fra teksten, eksempelvis afslutningsstrofen "Oh, Danmark".

Fra den frie konkurrence har mange af sangene som nævnt kvalitet til at indgå i fællessangen med et miks af gode, meningsfulde tekster - flotte, sangbare melodier - og så lige den eller de små detaljer, der gør, at man har lyst til at vende tilbage. Her skal fremhæves Ivar Sørensen/Lene Valentin Sørensens "Nu har vi lyse nætter" og Steen Mørcholdt/Margit Gades "Allerførste forårsdag".

En meget anbefalelsesværdig udgivelse - lyt også til den flotte cd med eminent klaverspil af Carl-Ulrik Munch Andersen og smuk sang af Pernille Bogø Bach.