Verdensrekord for 26. gang

Her er teatrene - brug dem

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Børne- og Ungdomsteaterfestival for 26. gang. I år var det i Hvidovre vest for København. Og også denne gang var det verdens største af slagsen. 70 børne- og ungdomsteatre spillede 100 forestillinger i løbet af en uge. Mere end 100 forestillinger.

Folkeskolen var med en hel weekend. Det blev til 17 anmeldelser.

Fis og ballade

Blik og Bach

Teatret Fair Play

Borchsvej 3, 4300 Holbæk, telefon 5343 8595

Forestillingen er for 3. klasse og opefter (familieforestilling). Den varer 60 minutter og koster 5.500 kroner ved 80 tilskuere og 6.875 kroner ved 120 tilskuere.

'Er De snart færdig?'

'Ja, lidt færdig er man vel altid!'

Musikeren er utålmodig. Han skal give koncert, men blikkenslageren skal lige have repareret de højt gurglende vandrør. Endelig - koncerten kan begynde. Musikeren tager sin harmonika frem, sætter sig, laver lydprøve: MA, MA og spiller derefter henført.

Blikkenslageren kommer - i bogstaveligste forstand - væltende ind. Bagtæppet skal op, falder ned, op igen, ned igen etc.. I takt til musikken. Vandrørene gurgler ufortrødent videre. Blikkenslageren kravler ned gennem en lem i gulvet. Vilde lyde dernedefra. På et tidspunkt hører man ham skændes med nogle kinesere!

Således fortsætter det med van(d)vittige påhit, klovnegags og akrobatisk falden-på-halen-komik. Gennemført musikalsk og rablende skørt.

Trænger nogen til et billigt (refusionsberettiget) grin, så er de herrer Blik og Bach leveringsdygtige. På vej ud fra forestillingen lød en høj barnerøst: 'Det er det sjoveste, jeg har set i hele weekenden!'

Gammel sag i friske farver

Skvat -

en opera til teenagere

Musikteatret Undergrunden

Filosofgangen 19, 5000 Odense C, telefon 6614 1527

Forestillingen er fra 13 år og opefter. Den varer 45 minutter og koster 9.000 kroner ved maksimalt 150 tilskuere.

Her er en opera, som kan åbne elevernes ører for genrens muligheder og kvaliteter!

En smuk fotomodel bruger sit udseende til at tryllebinde en rig direktør, gifter sig med ham og overtager derefter totalt styringen. Bliver skilt og løber med den unge elsker og alle pengene. Det er rammen omkring denne morsomme opera. Kulisserne er enkle og effektfulde. Hvem har før oplevet operasang i et computerlandskab og i et boblebad. Forestillingen er fuld af pudsige og morsomme indfald: Iklædt håndklæder forføres direktøren for fuld sang i en sauna, ægtefællernes skænderi i duet over et bord i hele scenens bredde; et lagen gør det ud for bordet.

Orkestermusikken fremføres stemningsfuldt og medfølende på keyboard - en suveræn demonstration af dette instruments muligheder.

Og så er det en gammel historie. Pimpinone, en opera skrevet af Georg Philipp Telemann i 1725. Uden at give køb på de musikalske kvaliteter, har Undergrunden forvandlet stykket til en forrygende humoristisk forestilling.

En stjernestund,

efter Saint-Exupéry

Den Lille Prins

Teatret Zeppelin

Valdemarsgade 15, 1665 København V, telefon 3122 0478

Forestillingen er for 3. klasse og opefter ved skoleforestillinger og for syvårige og opefter ved familieforestillinger. Den varer 60 minutter og koster 8.125 kroner ved maksimalt 150 tilskuere.

Her er en smuk, stærk og rørende forestilling, der bør ses af et blandet publikum af børn og voksne.

I en uskyldshvid scenografi fortælles den poetiske historie om den lille prins, der forlader sin planet og sin elskede rose for at drage ud i verden og lede efter en ven. Undervejs møder han de særeste voksne: Kongen uden undersåtter, den forfængelige mand, der savner beundrere, forretningsmanden, der tror, at han ejer alle stjernerne, en stresset lygtetænder på universets mindste planet, og en geograf, der aldrig har forladt sit studereværelse. 'Hvor er de voksne dog mærkelige!'

Endelig lander den lille prins på Jorden, midt i ørkenen. Her møder han piloten, der er nødlandet med sit fly. Han møder også ræven, der beder om at blive gjort tam, så de kan blive venner. Af ræven lærer den lille prins, at 'kun med hjertet kan man se rigtigt, det væsentlige er usynligt for øjet.'

Helt tro mod forlægget formår Teatret Zeppelin at fastholde det naive og troskyldige i den lille prins - barnet - og den ironiske distance til de voksne.

Højt at flyve

Dinner Transportable

Comedievognen

Griffenfeldsgade 7 A, 2200 København N, telefon 3536 6122

Forestillingen er for syvårige og opefter. Den varer 50 minutter. Angående pris og tilskuerantal kontakt Comedievognen.

Dette her er klovneri på 'højt plan'. Et vaskeægte komikerpar, den diktatoriske tjener Milan og den tossegode kok Oli ejer sammen et lille ramponeret Dinner Transportable-firma. Det taler et herligt, hjemmestrikket volapyk-sprog, som man sagtens forstår.

De to har netop modtaget en bestilling på mad ud af huset fra en hr. Sputnik. For sent går det op for dem, at de har leveret mad til et rumskib, som de nu er på vej ud i rummet med. I rumskibets store vindue ser Milan og Oli pludselig 'Globus' mange tusinde kilometer borte. De bliver rædselsslagne men formår dog på forunderlig vis at få rumskibet ned igen. 'What goes up, must come down.'

Det er 50 minutter med fuld fart frem. Der bliver kommanderet, grædt, leet. Oli laver 'gaffa' til Milan, der kvitterer med et 'muff'.

En forestilling, der gør flittigt brug af teatrets tekniske muligheder på en særdeles vellykket måde.

Flot teatertorden

Thor og Tjalfe

Menneskesøn

Teatergruppen Gadesjakket

Skibhus 17:48, Nørrevænget 17, 5000 Odense C, telefon 6614 4021

Forestillingen er for niårige og opefter.

Den varer 50 minutter og koster 9.250 kroner ved maksimalt 120 tilskuere og

12.250 kroner ved maksimalt 200

tilskuere.

Historien afvikles med en kraft og fylde som er en tordengud værdig. Flotte fægtescener afløses af rappe og vedkommende replikker. Den dramatiske brug af lys og lyd understøtter det fine spil mellem Thor og Tjalfe.

Thor og Tjalfe Menneskesøn er en bearbejdelse for teater af sagnet om Thors rejse til Udgårds Loke. Vi følger Tjalfe og Thor ind til Udgårds Loke og oplever Thors dyst med elementerne.

Scenen er et fortidslandskab befolket med sære skovvæsener. Tjalfe forguder Thor, men er samtidig et menneske med begge ben på jorden. Thor er den suveræne gud, der som en selvfølge mener altid at have ret.

Det er Tjalfe, som udleder moralen efter dysten. Han revser Thor for at ville hævde sin suverænitet på bekostning af verdens undergang.

En meget flot og vedkommende forestilling som virkelig viser, hvad teatret kan.

Dukketeater med levende

skuespillere

Troldmandens lærling

Magnifique, Limfjordens

børneteater

Grønnegade 10 c, 7900 Nykøbing Mors, telefon 9771 0515

Forestillingen er for aldersgruppen tre til ti år. Den varer 50 minutter og koster 3.750 kroner ved maksimalt 80 tilskuere.

Troldmandens lærling handler om den skrappe kone og den rare, hyggelige legeonkel, der har svært ved at tage sig sammen til at blive en rigtig troldmand. Han har lavet en trædukke, som skal være hans lærling og tjener, men dukken overtager styringen og tvinger ham til at uddanne sig til rigtig troldmand.

Kulisserne er Storm P.-agtige maskiner og den store mandshøje tryllelærebog. I bogen præsenteres vi for overraskende og fantasifulde scenebilleder.

Replikkerne er vendt ud mod publikum og er derfor afhængige af engagerede tilskuere. Sang og bevægelse er med til at engagere, og lyset understreger effektfuldt de dramatiske højdepunkter.

Forestillingen henvender sig primært til børnehaveklasser. Lidt ældre børn vil nok ikke kunne engagere sig.

Den indre svinehund

Kentaur

Odsherred Teater

Lærkehus, Egebjergvej 106, 4500 Nykøbing Sj, telefon 5993 0301

Forestillingen er for 8., 9. og 10. klasse og gymnasier. Den varer 60 minutter og koster 8.125 kroner ved maksimalt 150 tilskuere.

Kentaur er som teater fremragende, og vil også være yderst velegnet som oplæg til drøftelse af moral og etik.

Midt på scenen står et trådnetsbur. Vi bliver allerede her konfronteret med det indespærrede. Aktørerne træder ind på scenen og præsenterer sig som de typer de er. Den barnlige og impulsive. Den storskrydende Karl Smart. Den pæne og dygtige. Den kyniske og manipulerende.

Disse fire store drenge har efter idrætsdagen forsøgt at voldtage klassens kønne og modne pige, som i den tidlige skoletid var den udstødte og mobbede. Efter hændelsen har hun begået selvmord. Pigen har efterladt et afskedsbrev, hvor hun nævner voldtægtsforsøget og drengene skal nu finde ud af, hvad de skal sige til politiet.

Hændelsesforløbet gennemgås og brudstykker af drengenes og pigens historie rulles op. Vi får drengenes oplevelse af - og roller i overgrebet. Moralbegreber bruges som løftestang for egen vinding, skyld tørres med grusom logik af på den svage. Under det hele lurer den uforløste sexualitet - det stærke 'dyrs' ret. Imens svæver pigen 'usynligt' rundt mellem drengene.

Skuespillerne skaber en dynamisk og intens atmosfære på scenen. Dialogen er rap og præcis og rammer en sprogtone, som de store elever kender.

Kors for en røverhistorie

Ridderen der forsvandt

Teatergruppen Batida

Lygten 39-41, 2400 København NV, telefon 3582 1182

Forestillingen er for 8-12-årige. Den varer 60 minutter og koster 7.800 kroner ved maksimalt 150 tilskuere.

En ung mand får i en drøm en lampe med en ånd. Drager med munkes velsignelse til Det Hellige Land for at slås mod de hedenske muslimer. Undervejs møder han en brovtende og standsbevidst ridder, som også er på korstog. Den unge mand bliver dennes tjener. I Det Hellige Land plyndrer de et hus, og som afslutning beordrer ridderen sin tjener til at dræbe husets smukke datter. Det kan han ikke og slår i stedet ridderen ned. Senere overrumples han af en muslimsk kriger, som vil dræbe ham; det kan den smukke datter ikke bære og slår krigeren ned. De er nu begge på flugt og bliver selvfølgelig forelsket i hinanden. Med hjælp fra lampens ånd forsvinder de ud af historien.

Der er ikke mange faktuelle oplysninger om korstogene, islam eller kristendom, så forestillingen kan ikke bruges som oplæg til at arbejde med problemstillingen. Der er en stor pegefinger som fortæller, at kærlighed kender ikke til grænser og at alt ville være bedre med noget mere 'sammenhold og fred' - Tjah!

Den noget lange og forudsigelige historie bliver dog løftet med en spændende og iørefaldende musik.

Alt godt fra horisonten

Mure

Baggårdteatret

Caroline Amalievej 26, 5700 Svendborg, telefon 6221 4043

Forestillingen er for 9-13-årige. Den varer 50 minutter og koster 6.000 kroner ved maksimalt 120 tilskuere.

Hvis man frit kan vælge, hvad er det så, man vil? Hvem sætter grænserne? Ved man i virkeligheden, hvad man drømmer om?

Foran en uoverstigelig mur bor en mand. Han har indrettet sig på dette et lille stykke strand og lever af 'alt godt fra horisonten'. Han er flygtning. Flygtet fra røvere i landet bag muren.

En dag lyder der stemmer bag muren. To spøjse skikkelser, en mand og en kvinde, dukker op. Med besvær kravler de over.

Eneboeren på stranden fortæller sin historie. De nyankomne forsikrer ham om, at røverne er væk for længst. De får ham hjulpet tilbage over muren og begynder at indrette sig. Manden vælger dog at vende tilbage til sin strand og sit enkle liv. Han inviterer de to til at blive boende.

Men nej, hun vil videre til horisonten og finde fantasiskibet 'Nordstjernen', der forsvandt for mange år siden. Hendes følgesvend vælger at tage tilbage til landet bag muren. Hun går ud mod horisonten og han kravler over muren. Eneboeren sidder som i begyndelsen og lytter til bølgeskvulp fra sin transistorradio.

En sød og poetisk forestilling om drømme, fantasi og det at vælge. Det rigtige?

Noget ud af ingenting

Historien om ingenting og Nielsen og Fisk

Det Ripensiske Teaterselskab

Sct. Nicolajgade 6, 6760 Ribe, telefon 7542 2529 eller 4046 0871

Forestillingen er for tre til otteårige. Den varer 45 minutter og koster 3.375 kroner ved maksimalt 60 tilskuere.

En støvsuger og en kuffert er nogle af de helt enkle rekvisitter som benyttes i forestillingen. Efter en talkshowagtig præsentation af scene, rekvisitter og skuespillere (som er en levende hund og en guldfisk) går historien i gang. Fortælleren lader sin historie udspille sig i en åben kuffert, som han har på skødet. I bunden af kufferten ligger den grådige drage, en støvsugerslange. Den sluger både får og de stakkels indbyggere, som bor i byen på kanten af kuffertens opslåede låg. Det ender selvfølgelig med at dragen bliver nedlagt af den kække ridder.

Historien får næring fra en utrolig fortællerglæde og af den meget fantasifulde brug af alle hånde forskellige rekvisitter såsom opvaskebørster, fingertutter og deslige. Hunden yder en utrolig skuespillerpræstation og er virkelig med til at engagere publikum.

Hans Christian og Søren

Et eventyrligt møde

Teater/vestvolden

Engstrandskolen, Hvidovrevej 440, 2650 Hvidovre, telefon 3677 2300

Forestillingen er fra otte år og opefter (familieforestilling). Den varer 70 minutter og koster 8.750 kroner ved 150 tilskuere, 9.750 kroner ved 200 tilskuere og 11.000 kroner ved 250 tilskuere.

Det kunne godt have været sandt. De kunne godt have mødt hinanden de to verdensberømte danskere H.C. Andersen og Søren Kierkegaard. De levede samtidig og boede kun et par gader fra hinanden.

Syv børne- og ungdomsteatre er gået i samarbejde om Kulturby-projektet 'Hans Christian og Søren'. På hver sin måde forestiller de sig et møde mellem de to herrer.

Teater/vestvolden har lavet en musical over tankeeksperimentet. Fart, tempo og et fint samspil med publikum præger forestillingen.

På scenen står en kæmpemæssig bog med læderbind og guldtryk. Efter lidt drillerier og småskænderier får de tre skuespillere fordelt rollerne mellem sig. Bogen åbnes og H.C. Andersens kammer dukker frem. Den gamle eventyrdigter kommer ind. Som den selvoptagede person han er, aftaler han med publikum, at de skal råbe 'digter', hver gang hans fulde navn nævnes. Og nu kan historien begynde.

Den unge Regine Olsen opsøger H.C. Andersen. Hun er ulykkelig, for hendes forlovede Søren Kierkegaard har netop brudt med hende. H.C. Andersen lover at få Søren på bedre tanker, og da Søren pludselig dukker op, må Regine gemme sig i et skab. I stedet for at tale Regines sag, prøver H.C. Andersen at overbevise Søren Kierkegaard om sin egen fortræffelighed som digter og ikke mindst om fantasiens betydning - 'fantasi skal der te' for at øjet kan se'. Regine farer ud og ind af skabet for at minde H.C. Andersen om aftalen. Lige meget hjælper det. Undervejs får eventyrdigteren - med hjælp fra publikum - 'forfattet' et par af de kendte eventyr.

Gode sange i moderne rytmer og tre meget dygtige skuespillere gør det til en festlig, spændende og særdeles morsom oplevelse.

En eventyrlig oplevelse

Snedronningen

Theater la Balance

Smedehallen, Kastanie Allé 14, 2720 Vanløse, telefon 3879 2822

Forestillingen er fra otte år og opefter. Den varer 90 minutter. Angående pris og tilskuerantal kontakt Theater la Balance.

Historien begynder dramatisk hos djævelen, hvor det onde i form af spejlsplinterne spredes ud over verden.

På altanen hos Kaj og Gerda oplever vi den barnlige uskyldstilstand og Kajs forvandling efter at være ramt af en splint. Han fascineres nu kun af videnskabens kolde og målelige univers og indfanges til sidst af Snedronningen og er som person ude af historien.

Vi følger nu Gerda, der med hele sin barnlige uskyld begynder sin lange rejse for at gense sin elskede barndomsven.

Forestillingen afleveres med tempo og intensitet. Gerdas rejse levendegøres med uventede og fantasifulde scenebilleder, som alle bliver 'tryllet' frem af den enkle grunddekoration. Blomsterkonen bevæger sig i en gigantisk hvirvlende kjole. Kragerne er karakterfulde dukker. Kongen og dronningen er Barbiedukker. Køretøjet, hun får af dem, er en fjernstyret radiobil.

De tre skuespillere bevæger sig ubesværet rundt i de forskellige roller og understøttes effektivt af den medrivende musik og det effektfulde lys.

H.C. Andersens sprogtone bliver formidlet nænsomt og nutidigt.

Snedronningen har i Theater la Balances opførelse fået en teaterversion, som yder det originale eventyr fuld retfærdighed.

Gennemtræk på de

afmærkede stier

En halv vind

Jytte Abildstrøms Teater

Riddersalen, Allégade 1-9, 2000 Frederiksberg, telefon 3187 1819

Forestillingen er for seks til otteårige. Den varer 60 minutter. Angående tilskuerantal og pris kontakt Jytte Abildstrøms Teater.

Musikken er som hentet ud af østens basarer, og sangene er melodiøse og iørefaldende. En halv vind er et meget fint stykke til skolens mindste klasser.

Drengen Hans og veninden Pernille fejrer fødselsdag i et rum af sorte rør. Hans mister sin støvle i et rør, dykker ned efter den og forsvinder. Pernille begynder at lede efter ham og møder den godmodige Fedtmule-agtige Aksel. Sammen begynder de at lede efter Hans. Vi følger skiftevis Hans og Pernille på deres færd i en underjordisk verden af rør. Denne forunderlige verden er befolket med skæve holdninger klædt ud som rotter, skeletter, den danske sangskat, en skomager og meget mere.

Det hele understøttes af en spændende og effektfuld lyssætning og lyd. Dialogen er en leg med ord og begreber.

Moderne tider på bukkenes bro

De tre Bukke Bruse

Mister Jones

Monradsallé 36, 1, 2500 Valby, telefon 3116 1057

Forestillingen er for tre- til niårige. Den varer 40 minutter og koster 4.900 kroner ved maksimalt 60 tilskuere, 5.500 kroner ved maksimalt 100 tilskuere og 6.200 kroner ved maksimalt 140 tilskuere.

De tre Bukke Bruse, der forener godt skuespil, flot scenografi, lys og lyd på en underholdende og overraskende måde.

Den hyggelige troldefamilie lever under den faldefærdige bro i deres egen lille overskuelige verden, men der er ved at ske noget oppe på sæteren. Bukke Bruserne ankommer til broen i den kendte rækkefølge, men iført moderne gevandter. Den første på cykel, den anden i bil, den tredje er i et rasende lyntog, der selvfølgelig tromler alt ned på sin vej. Det er troldene, der er de uskyldige ofre, der bliver narret af fremskridtet.

Dialogen er kvik og morsom, så selv om historien er velkendt, er replikkerne ikke forudsigelige. Scenen, der består af det lille hus under broen, udnyttes fuldt ud. Troldene næsten leger med opstillingen. Spillet er fremragende og medrivende.

Nogle af os er lige så gode

som andre

Members only

Mime Teatret

Vestergade 95 B, 5000 Odense C, telefon 6617 8661

Forestillingen er for 15-årige og opefter. Den varer 70 minutter og koster 7.200 kroner (tillæg på 700 kroner over Storebælt). Angående tilskuerantal kontakt Mime Teatret.

Members only er fremragende, underholdende og tankevækkende. Et godt udgangspunkt for debat om gensplejsning.

Den sindssyge videnskabsmand Dr. Phil. E. Pens foretager groteske eksperimenter med gensplejsning i sit laboratorium. En dag laver han et menneske. 'Det menneskeskabte bæst blev smidt ud som en socialt udstødt!'

Bæstets navn er Keld Held. En rebel, der en dag 'kommer til' at smadre et offentligt lokum og maler graffiti overalt. 'Det er på muren, sandheden står!' Keld snuppes af politiet og idømmes samfundstjeneste - tilfældigvis hos den gale videnskabsmand, der har skabt ham. Her møder Keld 'mini-professor Madsen', der bare er en tommeltot høj. De bliver venner og flygter sammen til Spermø, hvor flere af videnskabsmandens gensplejsede væsener huserer. Blandt andet 'konstruktionen Frøken Hyggestund', der suger livet ud af sine partnere.

Ved en fejltagelse kommer Keld til at mase mini-professoren. Denne havner hos Sankt Peter, men lukkes ikke ind. Han er nemlig ikke indremissionsk fynbo - bare jyde og medlem af folkekirken. Altså forenes de to venner igen og lever lykkeligt - på Spermø.

I et forrygende tempo foretages utallige rolleskift, flashbacks og et enkelt 'flash frem'. Timingen mellem mimikeren, der i øvrigt både mimer og taler, og musik og lydeffekter er perfekt.

Addrv - han vil kysse

Frø- det kan du selv være

Corona Danseteater

Blytækkervej 5, st., 2400 København NV, telefon 3833 8333

Forestillingen er for tre- til otteårige.

Den varer 40 minutter og koster 4.750 kroner ved maksimalt 60 tilskuere.

Corona Danseteater har lavet en vidunderlig forestilling. Koreografien er enkel med vægt på det mimiske. Samspillet med musikeren er perfekt. Top-professionelt og meget morsomt.

På det flotte, gyldne slot bor Prinsesse. Det hedder hun, og det er hun. Smuk og fornem er hun også, men hun keder sig gudsjammerligt. Så kommer den ulækre men sjove og glade Frø springende. Med sig har han en mundharmonika, en balje og en fiskestang. Ih, hvor Prinsesse bliver nysgerrig. Hun er lige ved at glemme, hvor fin og fornem hun er. Men han vil kysse - addrv! Så får han også et klask med hendes forgyldte fluesmækker.

Frø snupper sit kys - men hovsa - det er ikke helt som i eventyrene. Han bliver prins, men bevarer sin tilbøjelighed til at spise fluer. Hun er stadig Prinsesse, men har fået smag for fluer. 'Så kys bare frøen, hvis du tør, du blir aldrig den samme som før!'

Gået i frø

Frøprinsen

Vestenvinden

Værket, Mariagervej 10, 8900 Randers, telefon 8641 2099

Forestillingen er for tre- til tiårige. Den varer 45 minutter og koster 5.000 kroner ved 80 tilskuere og 5.500 kroner ved 100 tilskuere.

Prinsen og prinsessen fejrer deres 144-års bryllupsdag. De har levet lykkeligt sammen i alle disse år. Men hvordan var det nu, de mødte hinanden? Hukommelsen er ikke, hvad den har været.

Lidt efter lidt dukker erindringerne op, og vi får fortalt historien om prinsessen, der er så ensom. Hun har kun sin guldkugle at lege med. Den kommer hun til at tabe ned i en dyb brønd. En frø dukker op. Han lover at hente guldkuglen, hvis han må blive hendes kæreste. Det er hun ikke særlig vild med, for 'frøer lever deres små, slimede liv i moser - og ikke på slottet'. Frøen henter guldkuglen, men prinsessen vil alligevel ikke tage ham med hjem på slottet. Som i det gamle folkeeventyr følger frøen efter prinsessen og det lykkes ham at kysse hende. Frøen bliver en prins, eller en 'frøns'.

Vi er tilbage hos de to gamle på slottet. De glæder sig til deres næste 144 år sammen.

Det er både sjovt og sødt, men teksten er noget tyndbenet. Hvorfor skal prinsessen opføre sig som en mellemting mellem Anne Marie Helger og dronning Margrethe? De små fatter det ikke - og i øvrigt kedede de sig vist!