Skolemesteren fylder rundt

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Han ønsker sig en vandkande, en grensaks og et badeforhæng. Men gaverne kommer nok ikke fra Tvind til undervisningsministerens fest på fredag. Midt i et af sit politiske livs største triumfer - og måske også et af de største problemer - kan den tidligere kulturminister - viceinspektøren fra Holbæk og landbrugsmedhjælperen fra Lejre - fejre sin 60-års fødselsdag.

Som Det Radikale Venstres skoleordfører stod Ole Vig Jensen fadder til Folketingets principvedtagelser om folkeskolens udviklingsprogram og skolen som lokalt kulturcenter, og som undervisningsminister fik han samlet hele Folketinget - minus de Konservative - om en ny skolelov.

Ole Vig ligner ikke en visionær politiker - hvordan sådan en så måtte se ud. Men han er politisk stædig og en dreven Christiansborg-håndværker. Og han véd, hvad han vil.

Han vil visionerne. Og han tør. En gang imellem så meget, at folkeskolens pædagogiske håndværkere kunne ønske sig lidt mere tid og en hel del flere penge til at realisere visionerne.

Ole Vig brænder for de svage, og den holdning omsættes til initiativer og love. De unge, der ikke kommer i gang med en uddannelse, skal have nye tilbud. De tekniske skoler, som producerer frafaldselever, skal ændre praksis. Alle skal have uddannelse.

Og så kan han bide sig fast. Det har Tvind opdaget. Frihed betyder frihed under ansvar, i Ole Vigs grundbog. Hvis man laver plat og tager af kage- eller statskassen uden at have fået lov, så peger skolemesteren på skammekrogen - uden at hæve stemmen.

60 år unge og 60 års erfaring er en god kombination. Tillykke.

-th