Anmeldelse

Aktiv dannelse

God, indholdsrig og lidt rodet

Inspiration til dig, der vil fremme dannelse gennem praktiske aktiviteter

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Allerede ved første skimning af bogen får man det indtryk, at her er der en mængde god inspiration til undervisningen. Bogens indhold beskriver med rigtig mange gode billeder undervisningsforløb fra det meste af skoleforløbet, hovedvægten ligger dog klart på de mindre klasser - op til 6.

Fakta:

Titel: Aktiv dannelse

Forfatter: Søren Vælds

ISBN: 9788787745420

Pris: 375

Sider: 272

Forlag: Dansk Skolesløjds Forlag

Det er forfatterens budskab, at det er væsentligt for den enkelte, at han/hun får lejlighed til at danne sig gennem praktisk aktivitet, eksperimenter og innovation af stillede opgaver. Bogens billeder viser dels enkeltprodukter som inspiration, dels store dele af undervisningsforløb, som kan efterfølges. Billedmaterialet er godt og righoldigt, men den medfølgende billedtekst og teksten mellem billederne står ikke systematisk, så det er en del steder svært at finde ud af, om det er teksten over eller under billedet, der er gældende.

Forfatteren kommer vidt omkring med sit indhold. Blandt overskrifterne for afsnittene kan i flæng nævnes: Drama, matematik, sjove snurrebasser, ting, der kan flyve, skibe, bolig, stolen, grønland, jul, middelalder, fugle, svære friopgaver, skolens efterårsudstilling og pædagogikkens tråd. Når man læser bogen og ser på de mange billeder, kan man godt komme lidt i tvivl om, hvem bogen er rettet til. Nogle af billedserierne virker børnerelaterede, og nogle af billederne og teksten kan kun forstås af en uddannet lærer. Det ville have klædt bogen, hvis den havde været mere stringent opbygget.

Opsummerende må det siges, at bogen er en rigtig god og righoldig inspirationskilde for den underviser, der ønsker at arbejde med dannelse af eleverne gennem praktiske aktiviteter. Inspirationen er i bogen beskrevet og vist gennem billeder på en sådan måde, at det er muligt for den enkelte underviser at udvikle sit eget undervisningsforløb.