Anmeldelse

Up’n’Atom

Ikke en revolution, men prøv det alligevel ...

Er 3-d virtual reality? Hvilken fysiknørd vil ikke gerne kunne se ind i atomerne i det periodiske system?

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Undervisningsappen "Up’n’Atom" har som mål at revolutionere, hvordan man lærer fysik i de danske folkeskoler – intet mindre. "Up’n’Atom" er et topersoners samarbejdsspil. I spillet hjælper eleverne hinanden med at bryde et kodesystem ved at bygge atommodeller. En af eleverne har virtual reality-briller på, og den anden elev hjælper spilleren med brillerne med at træffe de rigtige valg ved at løse opgaver og finde hint og svar i en tilhørende manual.

Fakta:

Titel: Up’n’Atom

Pris: Gratis, men kræver virtual reality-briller og mobiltelefon

Forlag: Khora VR

I spillet bygger personen med virtual reality-briller atomerne og fordeler kernepartiker og elektroner i de enkelte skaller. Resultatet vises som 3-d-model i et spilunivers, som jeg aldrig kom frem til hvilken funktion har. Måske blot et univers, som er let at arbejde med?

Alt sammen rigtig fint, men blackboksen forsvinder ikke. Vi er stadig på samme uforståelige abstraktionsniveau som i 2-d. Det vil helt klart styrke spillet at blive suppleret med filmklip og animationer, der viser, hvad de enkelte grundstoffer anvendes til i "den virkelige verden" uden for fysiklaboratoriet. Det er efterhånden standard for periodiske systemer på nettet.

Men prøv alligevel ved selvsyn spillet af med dine elever. Spillet er gratis og virtual reality endnu så nyt for mange elever, at spillet for nogle elever kan være en motiverende tilgang til et komplet abstrakt område af fysikken.

Udvikling af spillet er støttet med midler fra Undervisningsministeriets pulje for digitale læremidler og er derfor gratis at anvende. I skal selv købe eller bygge boks til telefonen og installere appen, som findes til både iPhone og Android.