Slagelse taler med seniorer

I Slagelse tilbyder man de ansatte seniorsamtaler

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Der er mange myter forbundet med at gå på efterløn eller pension, og nogle er bange for at melde ud af frygt for at blive frataget arbejdsopgaver. Det gælder også for lærere.

'Der er lærere, der er bange for, at de for eksempel ikke får lov til at få en 1. klasse, hvis de siger, at de overvejer at gå på efterløn. Men efter vi har indført seniorsamtaler i Slagelse, har vi gjort det legalt at tale om emnet, og det har da også vist sig, at lederne er meget åbne for at se på lettelser i det daglige arbejde', siger Per Toft Haugaard, næstformand i Slagelseegnens Lærerkreds.

Han er medlem af kommunens seniorpolitiske udvalg og en af drivkræfterne bag en aktiv seniorpolitik.

For eksempel får de ansatte i kommunen tilbudt en seniorsamtale hvert år fra det år, de fylder 55, ligesom medarbejdere over 60 får en ekstra ferieuge om året. Desuden arrangerer kommunen særlige seniorkurser, der skal forberede ældre medarbejdere på tilværelsen som pensionist eller efterlønsmodtager.

'Tanken er at få de ældre medarbejdere til at blive længere på arbejdspladsen. Dels er det svært at tiltrække ny arbejdskraft, dels har ældre medarbejdere kompetencer, der er vigtige at beholde', siger Per Toft Haugaard.

Der eksisterer dog ingen opgørelser, der viser, om de intentioner rent faktisk bliver opfyldt, men Per Toft Haugaard håber, at seniorpolitikken om ikke andet medvirker til, at medarbejderne bliver mere afklaret om den tredje alder.

Hidtil har seniorpolitikken kostet kommunen en halv million kroner årligt, men fra årsskiftet bevilgede byrådet yderligere én million kroner. Pengene skal blandt andet bruges til at nå i bund med de store ventelister til seniorkurserne.

'Ved det sidste kursus fik vi over 200 ansøgninger, men der var kun plads til 50 deltagere. Og de meldinger, politikerne får fra medarbejderne, viser, at kurserne er en succes. Der er både gode evalueringer og pæne takkeskrivelser. Derfor har vi planlagt fire kurser i år for at komme i bund', siger Per Toft Haugaard.

Samspil mellem krop og sundhed

I erkendelse af at livet som efterlønner eller pensionist har stor betydning for privatlivet, skal ægtefællerne deltage i kurserne. Foreløbig har kommunen to typer kurser på programmet. Først et grundkursus, der berører emner som pensionsordninger, boligstøtte, arveret, efterlønsordninger og aldringens kriser og udfordringer. Det andet kursus handler om samspillet mellem krop og sundhed og kommer ind på områder som kost, motion, ungdom og alderdom.

Seniorpolitisk udvalg har desuden vedtaget at tilbyde medarbejdere over 60 år at gå ned i arbejdstid fra 37 timer om ugen til 30 timer om ugen. Medarbejderen skal selv betale for lønnedgangen, til gengæld sørger kommunen for, at indbetalingen på pensionsopsparingen er uændret trods færre arbejdstimer.

Avnes-