dlf/a's konflikt-ABC

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Arbejdsformidling og konflikt

Hvis du indtil konfliktens start har modtaget supplerende dagpenge som deltidsbeskæftiget, bør du vælge at afmelde dig AF som ledig, mens du modtager konfliktstøtte. Så har du ikke pligt til at stå til rådighed og søge arbejde i forhold til Arbejdsformidlingen (AF) eller a-kassen under konflikten. Hvis du vælger at afmelde dig, skal du straks, når konflikten slutter, igen tilmelde dig ved personligt fremmøde på AF.

Hvis du som ledig modtager dagpenge, og din ledighed ikke skyldes konflikt, skal du fortsat være tilmeldt AF og søge arbejde. Du må dog ikke søge konfliktramt arbejde, herunder arbejde omfattet af blokade, og AF må ikke formidle dig et sådant arbejde.

Beregning/dagpengesats

For medlemmer, der har udsigt til en ny beregning af deres dagpengesats, kan det være væsentligt, at konfliktperioder, der ligger inden for de sidste uger af ansættelsen, tæller med i beregningsgrundlaget på lige fod med løn, når der skal foretages en ny beregning af dagpengesatsen. En konfliktperiode vil derfor rent beregningsmæssigt ikke medføre en nedsat dagpengesats.

Men betingelsen for at kunne få en ny beregning er dog, uanset konflikt eller ej, at man som fuldtidsforsikret forud for beregningen har haft et antal løntimer svarende til mindst 2/3 af fuld overenskomstmæssig arbejdstid inden for en 12-ugers-periode (for månedslønnede 3 måneder).

Hvis man har været omfattet af konflikt, kan det derfor ske, at beregningsperioden må flyttes, til der foreligger en periode, der opfylder løntimekravet.

Deltid med supplerende dagpenge

Hvis du har deltidsansættelse med frigørelsesattest, modtager supplerende dagpenge og er omfattet af konflikten, mister du retten til de supplerende dagpenge ved konfliktens start. I stedet for den manglende lønindtægt og de mistede dagpenge vil DLF yde konfliktstøtte.

Efterløn gl. ordning

Medlemmer, der er på efterløn efter den gamle efterlønsordning, berøres ikke af konflikten og kan fortsat modtage efterløn.

Til gengæld kan beskæftigede medlemmer i de konfliktramte kommuner, der har søgt eller søger om efterløn før konfliktens start, først overgå til efterløn, når konflikten er ophørt. Dette gælder også i de tilfælde, hvor dlf/a har godkendt overgang til efterløn før eller efter konfliktstart. Dog kan der udstedes et efterlønsbevis under konflikten.

Fleksibel efterløn/overgangsydelse

For medlemmer, der er på den fleksible efterlønsordning/overgangsydelse og samtidig har lønarbejde, skal der ske fradrag i efterlønnen/overgangsydelsen, hvis medlemmet er omfattet af konflikten. Der skal ske fradrag, så længe konflikten kører. Fradraget udgør pr. uge gennemsnittet af arbejdstimer i de sidste 4 uger, inden konflikten påbegyndte.

Der kan udstedes et efterlønsbevis, og et medlem kan også overgå til fleksibel efterløn under konflikt.

Feriedagpenge

Medlemmer i beskæftigelse, herunder delvis beskæftigelse, der har opnået ret til feriedagpenge, kan kun få udbetalt feriedagpenge, hvis ferien er påbegyndt inden konfliktens start. Og under forudsætning af at de ikke på udbetalingstidspunktet allerede var klar over, at de ville blive omfattet af konflikten under ferien.

Fuldt ledige eller løst (dag til dag) timelønnede, der ikke påtager sig konfliktramt arbejde, har derimod fortsat mulighed for at få udbetalt feriedagpenge til ferie under konflikten.

Børnepasningsorlov

Orlov bevilget - og påbegyndt

Børnepasningsorlov, som er aftalt og påbegyndt inden konfliktens udbrud, fortsætter som aftalt og berøres ikke af konflikten. Orloven skal være påbegyndt, mindst 1 dag før konflikten bryder ud.

Medlemmer, der modtager fuld løn under en orlov, mod at kommunen modtager orlovsydelsen fra dlf/a, skal dog rette henvendelse til dlf/a for selv at kunne modtage orlovsydelsen. DLF vil derefter supplere op med konfliktstøtte.

Når orloven udløber

Udløber orloven under konflikten, gælder der forskellige regler for beskæftigede og for ledige medlemmer:

- Beskæftigede medlemmer overgår til konfliktstøtte fra DLF, så længe konflikten varer, og fra den dag orloven udløber.

- Ledige medlemmer vil derimod godt kunne modtage dagpenge efter orlovens udløb under konflikten.

Orlov bevilget - men ikke påbegyndt

Beskæftigede medlemmer, der har fået bevilget orloven, men endnu ikke er påbegyndt orloven, kan ikke få orlovsydelse, så længe konflikten løber. Orloven kan imidlertid godt påbegyndes som planlagt med start på udbetalingen, fra den dag konflikten ophører. I det tilfælde udløber orloven på det på forhånd aftalte tidspunkt.

Orlov, der påbegyndes under konflikten, vil forbruge af orlovsretten, idet forbruget her sker på baggrund af selve bevillingen.

Hvis man vælger at opretholde den bevilgede orlov, skal spørgsmålet om eventuel konfliktstøtte afgøres ved kontakt til DLF.

Orlov ikke bevilget

Arbejdsformidlingen kan ikke bevilge orlov til et medlem, der er omfattet af en konflikt. Og der kan i givet fald ikke indgås nye aftaler om orlov med orlovsydelse, før konflikten er afsluttet.

Orlov til ledige

Ledige medlemmer - der fortsat kan få dagpenge under en konflikt - kan både få bevilget orlov til børnepasning og få udbetalt orlovsydelse under konflikten.

Uddannelsesorlov

Uddannelsesorlov, som er påbegyndt inden konfliktens udbrud, fortsætter som aftalt og berøres ikke af konflikten. Orloven skal være påbegyndt, mindst 1 dag før konflikten bryder ud.

Man forbruger af sin ret til uddannelsesorlov i uger, hvor man modtager orlovsydelse.

SVU

Bevilget - og påbegyndt uddannelse med SVU

Et medlem, der er startet på uddannelse med SVU, kan fortsætte og afslutte uddannelsen med støtte. Uddannelsen skal være påbegyndt, mindst 1 dag før konflikten bryder ud.

Slutter uddannelsen under konflikten, skal medlemmet overgå til konfliktstøtte fra DLF, så længe konflikten varer, og fra den dag SVU'en udløber.

SVU bevilget - men ikke påbegyndt

Medlemmer, som har fået bevilget SVU, men ikke er påbegyndt uddannelsen, kan ikke få SVU, så længe konflikten løber.

SVU ikke bevilget

Der kan ikke bevilges SVU til et medlem, der er omfattet af en konflikt.

Vikarer og dag til dag-ansatte

Hvis du har haft løst, timelønnet vikararbejde (dag til dag) på skoler, der nu bliver omfattet af konflikten, kan du få dagpenge som fuldt ledig. Men du må naturligvis ikke påtage dig konfliktramt arbejde under en konflikt.

Hvis du er ansat i et tidsbegrænset vikariat ved konfliktens start, vil DLF udbetale konfliktstøtte frem til den dag, vikariatet skulle være ophørt. Herefter vil du som ledig kunne modtage dagpenge fra dlf/a - forudsat du er tilmeldt Arbejdsformidlingen (AF) og i øvrigt opfylder de almindelige betingelser.

Tager du under konflikten arbejde, som ikke er konfliktramt, har du fortsat mulighed for at modtage dagpenge/supplerende dagpenge. Ikke konfliktramt arbejde kan fx være arbejde inden for privatskoleområdet. Beskæftigelse på det primærkommunale og amtskommunale område er derimod omfattet af konflikten i det af arbejdsgiveren og DLF udmeldte omfang. Det gælder dog ikke stillinger inden for området, som ikke besættes efter de opsagte overenskomster.

Før du under en konflikt tager et arbejde, herunder et vikararbejde, skal du altså altid sikre dig, at du ikke overtager en stilling, som besættes efter de opsagte overenskomster for lærere m.fl. i folkeskolen og Københavns Kommune samt inden for det amtskommunale område og for LVU. Du skal altid kontakte din egen kreds, hvis du er det mindste i tvivl om, hvorvidt et arbejde er konfliktramt eller omfattet af blokade.